Сигнализирай!

Унгария последва Чехия в техническа рецесия

Gospodari.com
Gospodari.com
14.02.2023 г.
19
0

Унгария последва Чехия в техническа рецесия, съобщава Reuters.

Чешката икономика първа в Централна Европа изпадна в лека рецесия през втората половина на 2022 г. Сега и растежът в Унгария падна под нулата.

Техническата рецесия настъпва, когато в две последователни тримесечия икономическият растеж е отрицателен.

Унгарската икономика се е свила с 0,4% на тримесечна база, след спад от 0,7% през предходното тримесечие.

Снимка: iStock

„Унгария официално е в рецесия. Икономиката на страната се свива за второ поредно тримесечие“, каза Пьотр Матис, старши валутен анализатор в In Touch Capital Markets.

Според Матис през следващите тримесечия икономическата активност вероятно ще остане слаба на фона на строгата парична политика и високата инфлация, които значително намалиха реалните доходи на унгарските домакинства.

Въздействието върху форинта е ограничено, добавя Матис, тъй като остава подкрепено от високата му доходност.

Експресна оценка показва, че през четвъртото тримесечие на 2022 г. икономиката в Румъния е нараснала повече от очакваното. Инфлацията се е понижила до 15,07% миналия месец от над 16%. Леята обаче е паднала с 0,1%.

Икономисти: Светът е изправен пред рецесия през 2023 г.

Полската злота се понижи с 0,1%. Данните показват, че брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 2,0% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Руската рубла достигна най-слабото си ниво от края на април миналата година.

След новите санкции: Рублата се срина, петролът и природният газ рязко поскъпнаха

Турската лира се понижи с 0,2% на фона на продължаващите сътресения след опустошителните земетресения, ударили Турция и Сирия миналата седмица. Страната планира да рестартира търговията на борсовия оператор Borsa Istanbul в сряда, съобщи Bloomberg News. Търговията с акции бе спряна в четвъртък.

Във вторник Европейската комисия обяви, че очаква леко намаляване на инфлацията и избягване на техническата рецесия в Европа, която се очакваше в началото на годината. Според зимната прогноза на Брюксел икономическият растеж през 2023 г. ще е 0.8% в ЕС и 0.9% в еврозоната.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.