Сигнализирай!

ЕС да ратифицира Истанбулската конвенция настояха евродепутати

Gospodari.com
Gospodari.com
16.02.2023 г.
24
0

ЕС да ратифицира Истанбулската конвенция настояха евродепутати.

Европейският съюз трябва да ратифицира Конвенцията за предотвратяване и борба с насилието срещу жени в съответствие със становището на Съда от 2021 г.,с мятат те.

В текста, приет с 469 гласа „за“, 104 „против“ и 55 „въздържал се“, се казва, че Истанбулската конвенция остава международен стандарт. Както и ключов инструмент за изкореняване на насилието, основано на пола, включително домашното насилие. Евродепутатите остро осъждат опитите в някои страни членки да отменят вече предприетите мерки за прилагане на Истанбулската конвенция и ги призовават да я прилагат изцяло.

Евродепутатите осъждат реакцията срещу равенството между половете, правата на жените и Истанбулската конвенция в някои държави-членки. Като например в Полша, където правителството иска да се оттегли от Конвенцията и въведе де факто забрана на абортите. Те настояват националните власти да се борят срещу дезинформацията относно документа.

Европа отново настоява за ратификация на Истанбулската конвенция

Шест години след като ЕС подписа Конвенцията, той все още не я е ратифицирал поради отказа на няколко страни членки. В становището на Съда на ЕС от 6 октомври 2021 г. обаче се посочва, че Европейският съюз може да ратифицира Истанбулската конвенция без съгласието на всички държави членки. Присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция не освобождава страните членки от необходимостта сами да я ратифицират, твърдят евродепутатите, които призовават останалите шест страни - България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия - да ратифицират конвенцията незабавно.

Конкретни предложения за изпълнение

Наказателното правосъдие трябва да бъде само част от всеобхватния отговор на насилието, основано на пола, казват евродепутатите. Отговорът на ЕС трябва също така да включва превенция, защита и наказателно преследване. Държавите членки следва да осигурят чувствително към пола обучение, процедури и насоки, както и специализирана подкрепа и мерки за защита с подход, насочен към жертвите, за всички участващи професионалисти, включително правоприлагащите органи, съдебната система и прокурорите.

Арба Кокалари (ЕНП, Швеция), докладчик на Комисията по правата на жените и равенството между половете, каза:

„Ние като европейци сега имаме възможност да предприемем необходимите мерки за борба с насилието срещу жени. To засяга една трета от всички жените в Европа. Време е ЕС да ратифицира Истанбулската конвенция. ЕС трябва да се засили и да премине от думи към действия, за да спре насилието, основано на пола, да защити жертвите и да накаже извършителите.“

Лукаш Кохут (S&D, Полша) докладчик към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи пък посочи:

„Преди шест години ЕС подписа Истанбулската конвенция, която цели предотвратяване на насилието, защита на жертвите и наказателно преследване на извършителите. Нашият доклад е силен сигнал в подкрепа на усилията на шведското председателство ЕС да се присъедини към Истанбулската конвенция. Реалността – че насилието се случва в много домове – трябва скоро да се промени!“

Една от всеки три жени в ЕС, около 62 милиона жени, са преживели физическо и/или сексуално насилие. А повече от половината жени (55%) в ЕС са преживели сексуален тормоз поне веднъж след 15-годишна възраст.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.