Сигнализирай!

Разраства се корупционният скандал в Европарламента

Gospodari.com
Gospodari.com
16.02.2023 г.
21
0

Разраства се корупционният скандал в Европарламента, познат като „Катаргейт“. Това показва международна заповед за арест, цитирана от Politico.

Още имена на евродепутати

Депутатите Мария Арена и Алесандра Морети са припознати от разследването на белгийските прокурори като съпричастни на обвинението в корупция, пране на пари и участие в престъпна организация във връзка с Мондиала в Катар.

В заповедтта за арест на евродепутата Андреа Коцолино от миналата седмица се казва, че Арена и Морети са били членове на група от четирима заедно с него и белгиеца Марк Тарбела, арестуван миналата седмица.

Още един евродепутат попадна под ударите на „Катаргейт“

Арена, Морети, Коцолино и Тарабела са изпълнявали поръчки на бившия евродепутат Пиер Антонио Панцери. Той е сочен катто предпшолагаем ръководител на мрежата, действаща в Европейския парламент. Припомняме, че Панцери сключи споразумение с белгийските прокурори да съдейства на разследването срещу по-лека присъда.

„Катар решен“

Панцери, който на този етап вече не е бил евродепутат и не е присъствал на срещата, е дал инструкции на бившия си асистент. По този начин е опитал да повлияе на евентуалната резолюция.

Планът и самоличността на членовете на тази група са били разкрити от текстови съобщения, изпратени до Панцери от бившия му асистент Джузепе Мерони. По това време той все още е работел при социалистите и демократите по това време, според заповедта.

„Катар решен", е написал Мерони в съобщение до бившия си шеф Панцери. След срещата Панцери е получил информация за случилото се от Арена, както и от Франческо Джорджи - друг негов бивш асистент, който тогава е работел за Коцолино. Джорджи е партньор на намиращата се в ареста бивша зам.-председателка на Европарламента Ева Кайли. Самият той също е арестуван.

Ева Кайли работи като чистачка в затвора за 75 евроцента на час

Депутатсият имунитет

За разлика от случаите с Коцолино и Тарабела, белгийските власти не са поискали от Европейския парламент да вдигне имунитета на Арена и Морети. Това е необходимо, за да може да им бъде повдигнато евентуално обвинение.

С поредните имена списъкът с имена по „Катаргейт“ става все по-голям. Как ще се развие случаят, остава да видим в следващите дни и седмици.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.