Сигнализирай!

Колите ли са ни по-ценни, или домовете? (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
16.02.2023 г.
16
0

Колите ли са ни по-ценни, или домовете?

70% от застраховките у нас са за автомобили. Имущественото застраховане се нарежда на второ място, то включва и обезщетение при земетресения.

Данни в бранша показват, че над 90% от жилищата у нас не са застраховани срещу трусове. В същото време част от сградите са уязвими при силни земетресения като това в Турция и Сирия, предупреждават експерти. 20% от столичан например живеят в рискови сгради.

Земетресение е усетено в София

Преустроени партери за магазини и гаражи. Остъклени тераси. Премахнати при ремонт цели стени. Това показва бърза проверка на панелните блокове в столичния квартал „Дружба”.

БулФото

Именно сградите с нерегламентирани преустройства са най-уязвими при земетресение, показват изпитванията и на експертите у нас. Според проектанта инж. Марин Гергов издръжливостта на един блок или къща при трус зависи не толкова от типа строителство, а от това как се стопанисва. Това показват и конструктивните експертизи, направени от учените от Университета за архитектура, строителство и геодезия след някои от най-мощните трусове у нас.

За такива застраховки най-често се сещаме след природни бедствия

Оказва се, че подобна е нагласата и в останалите страни от Централна и Източна Европа. Само в България обаче има толкова висок процент собственици на жилища. Имуществените застраховки са дори по-евтини от колите. Т.е. мотивът не е чисто финансов. Проблемът не е толкова заради липса на отговорност - българинът цени своя дом. По-скоро въпросът опира до нагласата на хората тук, че в случай на бедствие държавата ще им помогне.

Как турски град в епицентъра на земетресението остана непокътнат? (видео)

На фона на нарстващия брой природни бедствия и щетите от тях, подобна нагласа е притеснителна. Застрахователни експерти обаче не са убедени в задължителните имуществени застраховки. Във всеки случай обаче, онези, които решат да застраховат дома си е добре да се информират за предлаганите покрития и да включат риска „земетресения“ в полицата си.

Източник: Bulgaria ON AIR

Видео: NOVA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.