Сигнализирай!

Радев и Донев не виждат нищо притеснително в засекретяването на машинния вот

Gospodari.com
Gospodari.com
21.02.2023 г.
16
0

Президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев приеха леко решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), която засекрети резултатите от машинния вот. Решението, взето в понеделник, накара говорителят на ЦИК Цветодар Томов да подаде оставка.

Говорителят на ЦИК напусна поста си след скандал

Така в протокола на секционните избирателни комисии (СИК) ще се вписва само общия резултат от машинното гласуване и хартиените бюлетини. Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, ДПС, БСП и двама от "Има такъв народ" в избирателната комисия.

Коментарът на Радев
Радев и Донев приеха не виждат нищо притеснително в засекретяването на машинния вот

„Централната избирателна комисия е независим орган и не трябва да има никакво външно вмешателство в нейната работа. Аз очаквам от всички институции, ангажирани с изборния процес, да увеличават доверието в изборите, а не да водят до ерозирането му“, така държавният глава коментира решението на ЦИК. Но допълни, че очаква институциите, натоварени с провеждането на изборите да дават повече прозрачност.

Гълъб Донев е претърпял операция

Гълъб Донев

Гълъб Донев от своя страна сякаш отклони въпроса за дадената от Томов оставка и решението, мотивирало избора му. На премиера беше обърнато обаче внимание, че е попитан за ефекта от решението и дали то създава предпоставка за манипулации. Той отговори така:

„Не бих казал, че има възможност за манипулиране на хартиения, машинния вот и на сборното записване на двата вота, но би било добре да се записват отделно и хартиения, и машинния, за да се види делът на хората, които са предпочели да гласуват машинно, и на тези, които са предпочели с хартия.“

Снимки: БулФото

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.