Сигнализирай!

Отново глобиха "Уикипедия" заради "дезинформация" за руската армия

Gospodari.com
Gospodari.com
28.02.2023 г.
15
0

Отново глобиха "Уикипедия" заради "дезинформация" за руската армия, пише Reuters.

Фондация „Уикимедия“ беше глобена от руски съд във вторник, след като властите я обвиниха, че не е изтрила "дезинформация" за руските военни от "Уикипедия". Размерът на наложената глоба е 2 милиона рубли или 27 000 щатски долара.

Малко след като Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, федерацията въведе нови закони, ограничаващи какво хората могат да съобщават за конфликта. Това позволява блокиране или глобяване на уебсайтове, които разпространяват информация, противоречаща на официалния разказ на Кремъл.

Русия глоби Wikimedia с 2 млн. рубли заради две статии за войната

„Уикимедия“ притежава „Уикипедия“. Тя вече беше глобена миналата година, след като не успя да изтрие две статии, свързани с войната. Включително една за „оценките на руската инвазия в Украйна през 2022 г.“.

Последната глоба беше наложена, след като властите обвиниха „Уикипедия“ в „разпространение на дезинформация“ в статии за руски военни части. Това съобщи Wikimedia Russia.

Организацията каза, че може да обжалва, но все още не е взела решение дали да предприеме подобни действия.

Ръководителят на руския клон на фондацията Станислав Козловски коментира, че в историята на съдилищата в Русия „Уикипедия“ е имала само един успешен опит с обжалване на съдебни присъди.

Припомняме, че през март 2022 г. Москва наложи драконовски мерки и на руските медии. Така руското ръководство се опита да спре нежеланите от него коментари за войната в Украйна.

През май руският медиен регулатор Роскомнадзор посочи „Уикимедия“ като част от списъка с компании, задължени да открият представителство или офис в Русия. След това ведомството състави още няколко протокола на фонда заради публикуване на фалшификати.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.