Сигнализирай!

Европрокуратурата с първи подробности около акцията в ТЕЦ-овете (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
28.02.2023 г.
24
0

Европрокуратурата с първи подробности около акцията в ТЕЦ-овете.

В началото на седмицата Европейската прокуратура в София извършва десетки обиски и следствени действия в разследване на възможна измама по отношение на Системата за търговия с емисии на ЕС със загуби за милиони евро за ЕС и националните бюджети. Това съобщиха от пресцентъра на Европейската прокуратура.

Енергийният предприемач Христо Ковачки е свързван през годините с част от проверяваните фирми.

Частна компания е разследвана за предполагаемо представяне на фалшиви доклади до компетентните национални органи, уточниха от Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши. Проверяваната фирма е отговаряла за проверка на емисиите на парникови газове от топлоелектрически централи и топлоцентрали в България.

Разследват предполагаеми злоупотреби с търговия на вредни емисии у нас

От 2017 г. до момента дружеството съзнателно е подавало неверни данни и документация за годишните отчети за емисиите на парникови газове, произведени от ТЕЦ-ове и топлофикации в България, за да декларира занижени от тях емисии, сочи разследването. Въз основа на доказателствата е изчислено, че загубите от неплатени суми за действително изразходвани емисии на парникови газове за бюджета на ЕС и националните бюджети са в размер на милиони евро.

Освен това емисиите оказват влияние и върху качеството на въздуха в България.

Над 150 полицейски служители са участвали в обиските в 11 български града със съдействието на ГДБОП и ДАНС. Извършени са над 40 обиска и са разпитани над 70 свидетели. Иззети са мобилни телефони, лаптопи и обемна документация по разследването.

Схемата на ЕС за търговия с емисии е една от ключовите политики на ЕС за смекчаване на изменението на климата и е първият въглероден пазар в света. Той има за цел да осигури ефективен механизъм за намаляване на емисиите на парникови газове. Съгласно схемата компаниите трябва да получат квоти за емисии, покриващи техните въглеродни емисии.

Проверяваните централите и днес казаха, че не се притесняват от разследването, допълва bTV.

„Ние подаваме коректни данни. Има определени механизми, които позволяват тези квоти да бъдат намалявани. Като цяло се влага максимално количество био маса“, коментира Юлиян Семерджиев, прокурист в ТЕЦ „Марица 3“ Димитровград.

Снимка: стопкадър/видео bTV

Но според европрокуратурата данните са занижавани от 2017 година.

Масирана акция на спецслужбите в много градове на страната

„Ще се окаже, че тези топлофикации не са купили една огромна цифра, тоест не са я внесли в бюджета, а са си я спестили и е останала при тях. Това е огромна измама“, заяви енергийният експерт Красимир Манов.

Прокуратурата в България не е ангажирана в разследването, обясни Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

В началото на 2023 г. цената на емисиите въглероден диоксид достигна рекордните 100 евро за тон.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.