Сигнализирай!

Прокуратурата нареди на МВР да издирва боядисалите Дома на Европа

Gospodari.com
Gospodari.com
23.05.2023 г.
31
0

Прокуратурата нареди на МВР да издирва боядисалите Дома на Европа. Води се дело за хулиганство заради хвърлената боя по Дома на Европа в София, пише Свободна Европа. Наблюдаващият прокурор е дал указания на органите МВР "за действия за установяване на извършителите".

В неделя участници в демонстрация, наречена "Поход за мир и суверенитет“, замерваха с боя сградата в центъра на София, в която се помещават представителствата на Европейската комисия (ЕК) и Европейският парламент (ЕП).

Шествие за “мир и неутралитет” с агресия под чужди знамена (видео)

Снимка: БулФото

В понеделник, след като вандалските действия бяха осъдени от ЕК, ЕП, евродепутати, ГЕРБ и ПП-ДБ, от МВР съобщиха, че е образувано досъдебно производство. "При прегледа на записи от видеонаблюдението е установено, че група хора хвърлят яйца и разпръскват червена боя по сградата”, но продължава работата по установяване на тяхната самоличност, уточниха от полицията. Във вторник все още не беше съобщено това да са е случило.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 21 май, около 15:30 часа, "са извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред", казаха само още от държавното обвинение.

Проявата беше организирана от няколко неправителствени организации и отделни граждани. Включиха се и политици от проруската партия "Възраждане", БСП и Мая Манолова. Това се случи без Столична община да е одобрявала шествието да минава оттам.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.