Сигнализирай!

Приеха на второ четене Закона за мерките срещу изпирането на пари

Gospodari.com
Gospodari.com
29.06.2023 г.
21
0

На днешното заседание на НС депутатите гласуваха на второ четене Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Народните представители приеха предложените поправки, с което де факто приеха и самия проектозакон. На последното гласуване участваха 161 депутати. 106 гласуваха със "За", 40 "Против" и 15 "Въздържали се".

Един от главните мотиви в законопроекта на вносителя Министерски съвет е изграждането на ефективен механизъм за идентифициране на лицата, които предоставят услуги по дружествено управление. Става въпрос за адвокати, счетоводители, данъчни съветници и други, за които трябва да се създадат процедури за проверка.  

Прокуратурата проверява дали у нас са прани пари на руски олигарси

Според депутатите от "Възраждане" и ИТН този механизъм вменява на засегнатите лица задължения, които приличат на доносничество и нарушават клиентската тайна. Те трябвало да клеветят своите клиенти, които срещат по служба, и да изпращат тази информация на съответните държавни органи.

Васил Пандов от ПП-ДБ разясни, че подаването на информация ще бъде според преценката на адвоката или счетоводителя. То ще е нужно, в случай че има съмнения за схема за пране на пари или основания за извършване на престъпления.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.