Сигнализирай!

Пригожин провокира мащабни чистки в руските военни среди чрез бунта си

Gospodari.com
Gospodari.com
29.06.2023 г.
19
0

Пригожин провокира мащабни чистки в руските военни среди чрез бунта си. Това пишат анализаторите на Американския институт за изследване на войната.

Лукашенко: Путин искаше да очисти Пригожин

Независимата беларуска мониторингова група The Hajun Project цитира данни за проследяване на полети на 27 юни. Според тях самолетът Пригожин е излетял от беларуското летище Мачулищи. Kацнал е в руската столица Москва и веднага е излетял за Санкт Петербург. Те цитират и бившия руски офицер, блогърът Игор Гиркин (Стрелков). Той твърди, че Пригожин се е върнал в Русия, за да преговаря с неназовани руски официални лица и със Съвета на командира на "Вагнер". Няма независимо потвърждение на неговото твърдение.

Не е известно дали действително Пригожин се е върнал в Русия, след като бе договорено той да замине за Беларус. Възможно е да се е върнал за кратко заради уточняването на детайли по споразумението, договорено с Лукашенко.

Експертите припомнят и съобщенията, че строителството на ново военно съоръжение може да е започнало на беларуска територия. Вероятно тренировъчен лагер на "Вагнер".

"Спекулациите около позицията на "Вагнер" в Беларус [също] предполагат, че някои аспекти на сделката все още се разработват". Това повтарят авторите на дневния преглед.

снимка: iStock

Те пишат, позовавайки се на руски източници, че бунтът на Пригожин е оказал по-голямо влияние върху структурата на руското военно командване и е провокирал "мащабни чистки".

Провоенни блогъри излагат хипотеза, че началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов може да прехвърли командването на групировката на войските в Украйна на командващия въздушнодесантните войски Михаил Теплински ("вероятно след бунта").

Експертите не пренебрегват и слуховете за евентуален арест на генерал Суровикин, които не са потвърдени.

"Ако руските власти наистина го арестуват, Кремъл най-вероятно ще използва Суровикин и неговите поддръжници като изкупителна жертва, за да обяснят публично защо руската армия и руските служби за вътрешна сигурност са реагирали зле на бунтовниците", се казва в прегледа.

По-рано ISW съобщи за връзките на Суровикин с Вагнер и предполагаема подкрепа за ЧВК.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.