Сигнализирай!

Дори след метежа, голяма част от руснаците одобряват Пригожин (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
30.06.2023 г.
10
0

Дори след метежа, голяма част от руснаците одобряват Пригожин. Това сочи проучване на "Левада център", предаде "Дневник".

Цяла една трета от руснаците одобряват напълно или частично основателя на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин след метежа, който той поведе в края на миналата седмица. Проучването обаче показва и рязък спад в рейтинга му след събитията.

Във времето преди тях 30% от респондентите одобряват "напълно", 28 на сто - "по-скоро", дейността му. Това са общо 58%. За сравнение, на 25-28 юни така отговарят съответно 11 и 18 на сто от анкетираните, което е общо 29 на сто.

Лукашенко: Путин искаше да очисти Пригожин

"Левада" провежда проучването между 22-ри и 28-и юни сред 1634-ма души в 137 града.

Данните сочат и че рейтингът на Пригожин е спадал още от 24 юни. Това е денят след като той обяви, че ще накаже министъра на отбраната Сергей Шойгу заради предполагаем удар по позиции на "Вагнер". Такъв обаче ведомството на Шойгу отрича да е имало.

На въпроса "Какво не им харесва в Пригожин?", една трета са отговорили с това, че е устроил метеж, че е предател, изправил се срещу властта, забил нож в гърба на Путин.

Снимка: Левада-Центр

Други 8 на сто говорят за "неправомерни амбиции". Толкова посочват и че е "агресивен, високомерен, много говори". Една четвърт се затрудняват да дадат отговор.

Снимка: Левада-Центр

Много по-малък е спадът, отчетен при самия Шойгу. Седмица преди бунта 60 на сто одобряват напълно или частично дейността му. А в началото на седмицата - 48 на сто.

В одобрението за Путин почти няма промяна. Според друго проучване на "Левада" той получава 82% преди бунта, 79 на сто на 24 юни и 82% - в дните след това.

Путин: Фактически спряхме гражданска война

Изданието "Медуза" поставя това под въпрос на базата на данни от регионални политици. Според тях реалното доверие към Путин е 9-14% и това им съобщил Кремъл в резултат на "експресно изследване", представено на съвещание на 29 юни.

Друго интересно наблюдение, за което bTV предаде, е че в Русия има скок в продажбите на предмети и сувенири с отличителните знаци на наемническата армия „Вагнер“.

Цените в един от водещите онлайн магазини за Русия показват, че кърпа със символите на „Вагнер“ се продава за 525 рубли (6 долара). Докато в началото на месеца е струвала 294 рубли.

Снимка: Скрийншот, видео bTV

Черна тениска със символа на "Вагнер" струва с 1650 рубли. Това е с 400 повече спрямо времето преди бунта. Маски за лице и ключодържатели са сред другите желани продукти.

Дори след метежа, голяма част от руснаците одобряват Пригожин

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.