Сигнализирай!

Пекин смущава Запада с нов закон за външната политика

Gospodari.com
Gospodari.com
30.06.2023 г.
14
0

Пекин смущава Запада с нов закон за външната политика.

Китай разкри широкообхватен закон за външните отношения, закрепващ правото на страната да налага „контрамерки“ срещу действия, които счита за заплаха. Това е новият опит на Пекин да укрепи позицията си на фона на обтегнатите отношения със Запада, пише CNN.

Законът, одобрен в сряда и влизащ в сила на 1 юли, идва в момент, когато авторитарното правителство в Поднебесната империя се противопоставя на това, което смята за американски усилия за потискане на нейното развитие. Това се случва след експортния контрол на САЩ върху някои високотехнологични стоки и усилията за намаляване на зависимостта от китайски доставчици в чувствителни сектори.

Двете страни навлязоха в период на дълбоко подозрение и напрежение, което бележи ниска точка в отношенията им. Въпреки че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети Пекин по-рано този месец в опит да стабилизира връзките.

Джо Байдън нарече китайския президент диктатор

Новият закон подчертава правото на страната „да предприеме съответните контрамерки и ограничителни мерки“ срещу действия, които нарушават международното право и норми. И които „застрашават суверенитета, сигурността и интересите на развитието на Китай“, според копие от текста, публикуван от държавните медии.

Това е първото външнополитическо законодателство на Китай с такъв обхват. Междувременно Си Дзинпин – най-силният лидер на страната от десетилетия – показа стремежа си да засили влиянието на Китай на световната сцена. Това подсили загрижеността на САЩ и други нации относно амбициите на Пекин.

Документът беше одобрен от висш орган за вземане на решения в китайския парламент в сряда. Неговият председател Джао Леджи приветства закона като имащ „голямо значение“ за защитата на страната и подкрепата за „националното подмладяване“.

През последните месеци Съединените щати поставиха китайски компании в черен списък. Това се случи заради предполагаемото им участие в програми за наблюдение и войната на Русия в Украйна. САЩ накараха и съюзниците си да ограничат износа на полупроводници за Китай. Те обединиха други развити икономики, които да се противопоставят на „икономическата принуда“ от Пекин.

Китайските власти разглеждат това като пряка атака. Когато се срещна с Блинкен по-рано този месец, Си каза на американския пратеник, че Вашингтон „не трябва да накърнява законните права и интереси на Китай“. Нито пък да го лишава от „легитимното му право на развитие“.

Пекин също така отдавна осъжда използването на икономически санкции от Вашингтон като инструмент на външната политика на САЩ. През 2021 г. азиатската страна прие закон срещу чуждестранни санкции, насочен към борба със задграничните мерки срещу китайските интереси.

Дори започна да налага собствени санкции.

През февруари Пекин санкционира американските отбранителни фирми Lockheed Martin и Raytheon привидно заради продажбите на оръжия на Тайван - автономната демокрация, за която управляващата Комунистическа партия на Китай има претенции.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.