Сигнализирай!

След легализацията в Орегон хиляди се записаха за терапия с халюциногенни гъби

Gospodari.com
Gospodari.com
15.09.2023 г.
84
0

След като американският щат Орегон легализира употребата на халюциногенни гъби, хиляди се записват за терапия в лицензирани центрове, информира Associated press.

Първият лицензиран център за псилоцибин в Орегон отваря врати през юни т.г. Оттогава в графика на лечебното заведение са се записали повече от 3000 души. Сред тях са хора, страдащи от депресия, посттравматично стресово разстройство и суицитни мисли.

Все повече съвременни медицински проучвания показват, че използването на псилоцибин - психоактивното вещество, което се съдържа в гъбите - има положителен ефект върху психичното здраве на хората и борбата със зависимости.

изсушена халюциногенна гъба. източник: istockphoto

Австралия одобри медицинските магически гъби и екстази

Макар да остава нелегален на федерално ниво, през 2018 г. Администрацията по храните и лекарствата на САЩ определя псилоцибина като вещество „от съществено значение“ за проучванията на психоактивни лекарства.

Създателите на центъра, където гъбите могат да се приемат в контролирана среда, са убедени, че те ще доведат до революция в менталното здраве.

В продължение на приблизително шест часа посетители над 21 години могат да изпитат това, което се описва като блаженство, ярки геометрични форми, загуба на его и единство с Вселената.

Основното качество на съединието е стимулацията на т.нар невропластичност

халюциногенна гъба в природата от типа Psilocybe semilanceata. Източник: istockphoto

Известна още като неврална пластичност или пластичност на мозъка, това представлява способността на невронните мрежи в мозъка да се променят чрез растеж и реорганизация.

Според изследователите това може да помогне на потребителите да превъзмогнат проблеми с психичното здраве. Те успяват да се "дистанцират" от тревожността си, като могат да я погледнат обективно. В същото време псилоцибинът им помага по-лесно да приемат състоянието си, което е важна стъпка към неговото лечение.

Към момента желаещите могат да приемат гъбите само в лицензиран център. Те преминават през сесии с психолог, който е неотлъчно до тях по време на въздействието им. Той може да откаже достъп до "лекарството" в случай че прецени, че то е неподходящо за целите на пациента.

Към момента на територията на щата има 10 лицензирани центъра за използване на псилоцибин. Освен това има четирима официални „фермери“ на магически гъби, две лаборатории за тестване и десетки лицензирани наблюдатели.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.