Сигнализирай!

Съдът намали паричната гаранция на Васил Божков от 1 500 000 на 500 000 лева 

Gospodari.com
Gospodari.com
15.09.2023 г.
15
0

Съдът намали паричната гаранция на Васил Божков от 1 500 000 на 500 000 лева. Тя е наложена по делото за незаконно държане културни исторически ценности и пране на пари.

Решението е на Софийския градски съд. То е окончателно и не подлежи на обжалване или протест, предава NOVA.

Прокуратурата твърди, че Божков не е защитен свидетел, той отговори с постановление (документ)

Съдът е съобразил, че е налице обосновано предположение за извършване на множество и различни по своя характер престъпни деяния, които са и с висока обществена опасност. В определението си институцията посочва, че мярката е правилно определена по своя вид, но е прекомерно висока, тъй като обвиняемият е под домашен арест по друго дело, което ограничава възможностите му да изпълнява в пълен обем стопанска и трудова дейност.

Освен това обвиняемият има забрана за напускане на страната и върху по-голямата част от имуществото му са наложени различни обезпечителни мерки. 

Домашният арест на бизнесмена, който се контролира с гривна, му беше определен от Софийския апелативен съд, след като ревизира решението на първата инстанция да го остави за постоянно в ареста по делото за укритите такси от хазарт. По него което той беше задържан веднага след завръщането си от Дубай на 25 август. 

Антиките

Делото за антиките беше образувано веднага след акцията срещу Васил Божков в началото на 2020 г., припомня "Сега". Прокуратурата иззе цялата му колекция от антични предмети, оценявана за над 1 млрд. лева.

Обвинението твърди, че от откритите 6778 броя предмети, които имат характеристиките на движими културни ценности, са регистрирани едва 212. Останалите са незаконно придобити. Материалите по делото са събрани в 200 тома, част от тях са секретни. Не е известно обаче какво е свършила прокуратурата за тези 3 години. Както и дали има готовност да представи казуса в съда с обвинителен акт.

Важен акцент е, че бизнесменът се оплака, че антика от колекцията му вече се продава на свободния пазар. Става въпрос за ритон, който е закупен от галерия Yacob's в Лондон.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.