Сигнализирай!

Болницата в Белоградчик е напът да затвори, служители излизат на протест (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
18.09.2023 г.
22
0

Служители на болницата в Белоградчик излизат на протест, тъй като лечебното заведение е на път да затвори, става ясно от репортаж на NOVA.

Причината е просрочени задължения към фирмата, която осигурява лекарства за болничната аптека. Ако сумата не бъде изплатена до вторник, предстои запор на сметките, изземване на медицинската апаратура и леглата. В същото време кредиторът отказа преговори с кмета на общината.

"Аз съм кардиолог. При мен умират. За да го спася, аз тогава не гледам закони и разходи, а човекът да остане жив.”, говори д-р Жоро Николов.

Кметът на града Борис Николов обяснява, че Общинският съвет в Белоградчик е гласувал да бъдат преведени 300 хил. лв. на болничното заведение.

кметът Борис Николов

Палатков лагер: Синдикат “Защита” отново протестира за заплатите на спешните медици

Първо, тези пари ги няма. Второ, отговор дадоха министърът на финансите и министърът на здравеопазването. Не може за издръжка на болница да бъдат превеждани пари.”, казва градоначалникът. Според него от ситуацията може да се излезе само с капиталови разходи. 

Ще го предложа на Общинския съвет, но казвам, че няма да бъде гласувано. Част от общинските съветници използват тежкото състояние, за да бъда политически атакуван.", допълва той.

По думите на Николов положението е такова от 15 години, а задължениета са за над 1 милион лв.

За съжаление ситуацията е такава в много региони на страната. Хроничният недостиг на средства и ниското заплащане на медиците гони много от качествените специалисти и изправя болниците пред фалит. Това се превръща в пагубен проблем за местното население, тъй като лечебните заведения в по-малките общини обслужват няколко населени места.

Последният такъв случай е с детското отделение във врачанската болница. Kъм момента то не функционира, а всички лекари са подали молби за напускане.

Болницата във Враца остава без детско отделение (видео)

В същото време директорите на болниците получават баснословни възнаграждения, като някои от тях са декларирали годишни заплати от над 500 000 лв.

Директорите на болници се засегнаха, че обществото обсъжда заплатите им

Ставаме свидетели на абсурдна ситуация, в която хората се борят за достъп до елементарни медицински услуги, медиците гладуват, а държавата нехае.

Това за пореден път ни кара да се запитаме къде отиват парите от данъците ни?

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.