Сигнализирай!

От другата година и ваучерите за храна стават електронни

Gospodari.com
Gospodari.com
21.09.2023 г.
23
0

От другата година и ваучерите за храна стават електронни. Предвижда се преходен период от шест месеца, през който ще действат едновременно както ваучерите на хартия, така и електронните. Ще може да се използват в магазините, където има POS терминал. Или в онлайн магазини за хранителни продукти, пише Дневник. Изглежда България навлиза все повече в еко режим след като извинителните бележки и рецептите, а сега и ваучерите за храна станаха електронни.

Лекарите ще издават рецепти за лекарства с мобилно приложение

Министрите ще борят хитростта на учениците… с електронни извинителни бележки (видео)

"Дигитализацията на ваучерите за храна беше доста дългоочаквана от работодателите и потребителите, тъй като след пандемията много от служителите продължават отчасти да работят от вкъщи или от разстояние. Самото предоставяне на хартия беше затруднено поради това. Освен това все пак сме в XXI век. Потребителите вече са свикнали с разплащанията с карта. Навлизат все повече мобилните и безконтактните разплащания". Това коментира главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова.

Очакванията са дигитализацията да улесни потребителите. "Ще има възможност ваучерът да бъде на физически носител, тоест на карта, или изцяло виртуален, в някакво мобилно приложение. Това ще зависи вече от избора, от предпочитанията на всеки конкретен работодател. България е последната държава в ЕС, в която това се случва", отбеляза Обущарова.

снимка: iStock

Вече ваучерите ще може да се ползват и частично

Електронният ваучер ще може да се използва частично, дори за минимална покупка. Сега сумата, посочена на хартиения ваучер, трябва да бъде изразходена изцяло, защото в търговските обекти не се връща ресто.

"Това ще е едно от основните предимства на електронните ваучери - потребителите ще може да ги използват за конкретна сума, за конкретна покупка. Както и досега, от ваучерите за храна няма да може да се теглят средства в брой и да се връща ресто на касата", казва още главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна

В България системата съществува от около 20 години и е регулирана от Министерството на финансите (МФ) и Националната агенция за приходите (НАП). Всяка година с държавния бюджет се определя годишна квота за ваучерите за храна, която регулира и размера на пазара. Тази година тя е 1.4 милиарда лева - тоест до този размер могат да бъдат издавани ваучери за храна. Освободени от облагане с данък са до 200 лева месечно на работник.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.