Сигнализирай!

Масово дишаме токсичен въздух, но според екоминистъра ни "не може всичко да е перфектно"

Gospodari.com
Gospodari.com
21.09.2023 г.
27
0

98% от европейците дишат силно замърсен въздух, свързан с 400 000 смъртни случая годишно, но според Юлиян Попов, министър на околната среда и водите, "Не можем да искаме от всички да бъдат абсолютно перфектни". Коментарът му е във връзка с влошаващото се състояние на въздуха в Европейския съюз, в частност на Балканите.

Проуване на the Guardian показва, че части от Източна Европа имат особено високи нива на PM2.5. Това са малки частици, отделяни предимно от изгарянето на изкопаеми горива. Говорейки за изданието обаче екоминистърът казва, че „стандартите трябва да бъдат определени на нива, които няма да обезсърчат страните да ги постигнат“.

Тоест, няма значение, че дишаме все по-мръсен въздух, важното е правителството да може да каже, че не е така.

По думите на Попов европейските стандарти трудно ще бъдат адаптирани към насоките на Световната здравна организация за качество на въздуха. Той твърди, че въпросните стандарти трябва да служат само за „ориентация“, докато държавите и общините могат да определят свои собствени, които да варират.

екоминистърът Юлиян Попов

Мислим, че започваме да разбираме какво има предвид екоминистърът ни. Няма значение какво смята Световната здравна организация за здравето на хората. Само българското управление може да реши какъв въздух е полезен за българите. Тези "стандарти за качество" са само едни добри пожелания. Абсолютно логично и дори патриотично!

България е осъдена да плати милиони обезщетение на ТЕЦ “Бобов дол”, докато той продължава да трови въздуха

Нещо повече - всяка община сама трябва да прецени точно какво да дишат гражданите ѝ. Все пак кислородът не е един и същ за всички. Едно е да си дишащ софиянец, а съвсем друго е да си пловдивчанин.

Не можем да искаме от всички да бъдат абсолютно перфектни.“, говори мъдро Попов, като е доволен, че „нещата стават все по-добри и по-добри“.

Стандартите за качество на въздуха са сравнително добри“, добавя той. Но все пак, според него има и поле за развитие.

"Това очевидно не е достатъчно, защото по-чистият въздух е по-добър.", обобщава екоминистърът.

Всъщност Юлиян Попов показва завидно умение да се адаптира към превратностите на живота, били те мръсен въздух, фекали в Черно море или мечки по дворовете на хората.

Екоминистърът: И аз съм срещал мечка, не е толкова страшно (видео)

Екоминистърът приветства Божков след като увери, че Черно море е чисто (видео)

Може би той е поддръжник на Ницше, следвайки неговите златни правила:

Правило 1 - не се тревожи за дреболии. Правило 2 - всички неща са дреболии.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.