Сигнализирай!

Експулсираме висш духовник и двама служители на Руската църква

Gospodari.com
Gospodari.com
21.09.2023 г.
23
0

Експулсираме висш духовник и двама служители на Руската църква. Българските власти са взели това решение за архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската православна църква в София, и двама служители на светата обител.

Това предава NOVA, цитирайки ТАСС. Информационната агенция се позовава на информация на руското посолство у нас.

Ултиматум от Русия заради експулсирането на дипломати (видео)

"Българските власти считат отец Васиан за заплаха за националната сигурност", посочват руските дипломати.

Реакция

От руското посолство в България излязоха с остра позиция по казуса. Тя е публикувана във Facebook страницата на ведомството.

Ето какво гласи:

"На 21 септември българските власти предприеха груби, фрапантни действия за експулсиране на настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави. Но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг.

Особено показателно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица. Това е свещен и чист ден за вярващите на Руската православна църква. Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна".

https://www.facebook.com/rusembul/posts/704742341693682?ref=embed_post

Припомняме, че миналото лято София експулсира 70 служители на руското посолство. Тогава оттам дори излязоха с ултиматум срещу страната ни и правителството на Кирил Петков.

„Смятаме обявяването за „персона нон грата“ и неприемливи лица за 70 служители на руските задгранични учреждения на територията на България за безпрецедентен, клеветнически, напълно безоснователен и провокационен акт“, се посочваше в специална нота по онова време.

А самият Петков поиска посолството на Русия да оттегли подадената нота.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.