Сигнализирай!

Вижте призрачни кадри на кратер край Южния полюс на Луната (снимка)

Gospodari.com
Gospodari.com
21.09.2023 г.
39
0

Вижте призрачни кадри на кратер край Южния полюс на Луната. Нова мозайка на кратера Шакълтън демонстрира силата на две лунни орбитални камери. Те работят заедно, за да разкрият безпрецедентни детайли от региона на Южния полюс на Луната. Изображенията са придобити от LROC (Lunar Reconnaissance Orbiter Camera), която работи от 2009 г. Както и от ShadowCam, инструмент на НАСА на борда на космически кораб KARI (Корейски институт за аерокосмически изследвания), наречен Данури, изстрелян през август 2022 г. ShadowCam е разработен от Malin Space Science Systems и Държавния университет на Аризона. Това става ясно от публикация на НАСА.

https://twitter.com/NASA_Marshall/status/1704556040296042678

Lunar Reconnaissance Orbiter Camera може да заснема подробни изображения на лунната повърхност. Има обаче ограничена способност да снима сенчести части от Луната, които никога не получават пряка слънчева светлина. Те са известни като постоянно засенчени региони. ShadowCam е 200 пъти по-чувствителен към светлина. Може да работи успешно в тези изключително слабо осветени условия, разкривайки характеристики и детайли на терена, които не са видими за LROC. ShadowCam разчита на слънчевата светлина, отразена от лунните геоложки характеристики или Земята, за да заснема изображения в сенките.

Светлочувствителността на ShadowCam обаче го прави неспособен да заснема изображения на части от Луната, които са директно осветени, осигурявайки наситени резултати. С всяка камера, оптимизирана за специфични условия на осветеност, намиращи се в близост до лунните полюси, анализаторите могат да комбинират изображения от двата инструмента, за да създадат цялостна визуална карта на терена и геоложките характеристики както на най-ярките, така и на най-тъмните части на Луната. Постоянно засенчените зони в тази мозайка, като вътрешния под и стените на кратера Шакълтън, се виждат толкова подробно благодарение на изображенията от ShadowCam. А осветените от слънцето области в тази мозайка, като ръба и хълбоците на кратера, са продукт на изображения, събрани от LROC.

Снимка: iStock

С ShadowCam НАСА може да изобразява постоянно засенчени региони на Луната с по-големи детайли, отколкото е било възможно преди.

Това дава на учените много по-добър изглед на региона на Южния полюс на Луната. Тази област никога не е била изследвана от хора и представлява голям интерес за науката и изследването. Смята, че съдържа ледени отлагания или други замръзнали летливи вещества.

НАСА засече нов кратер на Луната, оставен от катастрофата на руската мисия (видео)

Учените смятат, че слоеве от ледени отлагания са съществували на Луната от милиони или милиарди години. Способността да се изучават проби може да допринесе за разбирането ни за това как Луната и нашата слънчева система са се развили. Ледените находища също могат да служат като важен ресурс за проучване. Те се състоят от водород и кислород, които могат да се използват за ракетно гориво или животоподдържащи системи.

Една по-пълна карта на района на лунния Южен полюс е ценна за бъдещи начинания за изследване на повърхността. Като VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover). Също и мисиите Artemis , които ще върнат хората на лунната повърхност и ще установят дългосрочно присъствие на Луна.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.