Сигнализирай!

У нас има почти два пъти повече аптеки спрямо средното за Европа

Gospodari.com
Gospodari.com
25.09.2023 г.
18
0

У нас има почти два пъти повече аптеки спрямо средното за Европа. Това сочат данни на Българския фармацевтичен съюз, споделени по повод Световния ден на фармацевта.

На пресконференция днес стана ясно, че големият брой аптеки у нас води до това те да не бъдат снабдени с работна сила, достатъчна за правилното функциониране на аптеките. Това съобщи председателят на Съюза Димитър Маринов, цитиран от БТА.

Средно трима фармацевти в Европа работят в една аптека, докато у нас те са 2,1. Има области, в които в аптеките няма фармацевти, противно на законовите изисквания. 58% от жителите на ЕС достигат до аптека в рамките на пет минути, докато при нас този процент е 78. А 98,6 от жителите на България достигат до аптека в рамките на 30 минути.

"По отношение на осигуреността с аптеки, ние сме много над средноевропейските данни", допълни той.

Проблемът с дефицита на инсулин по аптеките продължава

Според Маринов, с напредването на дигитализацията, много от бумащината на практика е изчезнала или силно редуцирана. Това се случваз основно поради задължителните електронни рецепти по Националната здравна каса. Поради много липси, откази и недостиг на лекарства, аптеките са се превърнали в кол центрове, които целодневно издирват лекарства за пациентите си, добави още той.

По думите му, у нас няма регистър на рецептите. Често те не отговарят на изискванията и всички реквизити по Наредба 4, в която е посочено как трябва да изглежда една рецепта.

Проблеми

Сред проблемите, които очертаха от Българския фармацевтичен съюз, са осигуряване на лекарствата. Голяма част от проблема за недостига е в производствената и логистичната част. Липсва навременна и обективна информация относно потреблението на лекарствените продукти.

Но това не е всичко. Съществува неконтролиран паралелен експорт на лекарства, независимо дали е легален или не. Според БФС, трябва да се въведе възможност за генерична замяна на лекарства, защото България е единствената страна в ЕС, която няма право на това. Необходимо е също производствената дейност в аптеките да се възроди.

Друг проблем, който отбелязаха от Съюза, е т.н. вертикална интеграция във веригата на лекарствоснабдяването – едни и същи собственици на вериги от аптеки, складове и дори производители. Освен това фармацевтите се спряха на невъзможността на аптеките да откриват лекарствени продукти в доставчиците си. Те предлагат да се доразработи Системата за електронно проследяване и анализ на наличностите на лекарствени продукти (СЕСПА), така че всяка аптека да има равен достъп до лекарствени продукти и да може да обслужва пациентите си. 

Всякакви опити за „решаване“ на проблема с достъпа до лекарства и фармацевтична грижа в малките населени места, където няма аптека чрез т.н. мобилни аптеки, вендинг автомати, онлайн продажби или отпускане от неквалифициран персонал, е просто замитане на проблема. Това бе заявено още по време на пресконференцията днес. Всички подобни идеи, които периодично се прокрадват в публичното пространство, особено преди местни избори, са особено опасни. И то най-вече в условия на недостиг и значителна вертикална интеграция, смятат експертите. 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.