Сигнализирай!

Русия за доставките на ракети за Украйна: Грубо нарушение, България да преразгледа решението си

Gospodari.com
Gospodari.com
27.09.2023 г.
20
0

Федералната служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС) на Руската федерация смята предаването от България на Украйна на ракети за системите за ПВО С-300 за "грубо нарушение на международните задължения“. От там призовават София да преразгледа решението си, информира агенция "Фокус".

"В медиите се появиха съобщения за одобрението на българското Народно събрание за предаването на киевския режим на ракети за зенитно-ракетните системи С-300. Това е пореден опит на българското ръководството грубо да наруши международните си задължения в областта на контрола върху въоръженията. Въпреки многократните обяснения от руска страна“.

Парламентът гласува на закрито допълнителната военна помощ за Украйна

Руски ракетни усстановки C-300. Източник: youtube

"Призоваваме българската страна да преразгледа взетото решение с цел недопускане на нарушения на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество.“, посочват от ФСВТС.

Ведомството припомня, че съгласно споразумението между правителствата на Русия и България за военнотехническо сътрудничество от 5 септември 2002 г. предаването на доставено въоръжение и военна техника на трета страна е недопустимо без предварителното писмено съгласие на Москва.

"Това неизбежно ще доведе до допълнителна ескалация на конфликта и невинни човешки жертви.“, уверяват още от ФСВТС.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.