Сигнализирай!

Васил Божков не желае да плати гаранцията си

Gospodari.com
Gospodari.com
27.09.2023 г.
34
0

Васил Божков не желае да плати гаранцията си. В момента той е под домашен арест с мярка „неотклонение“ по делото за хазартни престъпления.

Съдът намали паричната гаранция на Васил Божков от 1 500 000 на 500 000 лева 

Той написа сам в профила си във Facebook: „Вместо да ме наградят, че върнах национално богатство в България - ТЕ разграбиха музей. Вместо да ме освободят, ТЕ искат да плащам гаранция, докато съм под домашен арест.“

Според законодателството ни по-високата мярка за неотклонение от парична гаранция е „домашен арест“, а той вече има наложена такава, която изтърпява. Паричната му гаранция е 500 000 лева по обвинения за пране на пари и незаконна търговия с културно-исторически ценности.

снимка: bTV

Делото за антиките беше образувано веднага след акцията срещу Васил Божков в началото на 2020 г. Прокуратурата иззе цялата му колекция от антични предмети, оценявана за над 1 млрд. лева.

Обвинението твърди, че от откритите 6778 броя предмети, които имат характеристиките на движими културни ценности, са регистрирани едва 212. Останалите са незаконно придобити. Материалите по делото са събрани в 200 тома, част от тях са секретни. Не е известно обаче какво е свършила прокуратурата за тези 3 години. Както и дали има готовност да представи казуса в съда с обвинителен акт.

Важен акцент е, че бизнесменът се оплака, че антика от колекцията му вече се продава на свободния пазар. Става въпрос за ритон, който е закупен от галерия Yacob’s в Лондон.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.