Сигнализирай!

"Уроците на Блага" влезе в официалната селекция на Римския филмов фестивал

Gospodari.com
Gospodari.com
27.09.2023 г.
28
0

Българският филм "Уроците на Блага" влезе в официалната селекция на Римския филмов фестивал. Хубавата новина съобщи директорът на Българския културен институт Жана Яковлева във Facebook.

Тя коментира развълнувано: "Няма нищо случайно в този живот!!! Безумно съм щастлива!!!".

Ето кой български филм е предложен за “Оскар”

Това е поредният успех на вече спечелилия престижни отличия български филм. А информацията за официалната селекция идва непосредствено след посещението на министъра на културата Кръстю Кръстев в Рим, където той откри 16-ото издание на Празника на българското кино.

Осемнадесетото издание на Римския филмов фестивал ще се проведе от 18 до 29 октомври 2023 г. Категорията, в която ще се състезава "Уроците на Блага“ заедно с още 17 международни филма, е "Конкурс за прогресивно кино – визии за света на утрешния ден“.

Римският филмов фестивал е официално признат от международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти - FIAPF.

Повече за лентата

Режисьор на филма е Стефан Командарев. В него участват Ели Скорчева, Герасим Георгиев - Геро, Розалия Абгарян, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Ивайло Христов, Асен Блатечки и други.

"Когато пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага става жертва на телефонна измама, тя остава без спестяванията си и без пари за гроба на покойния си съпруг. Животът ѝ се преобръща, тя осъзнава, че няма начин да си върне парите, докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да прекрачва всичките си принципи", четем в анотацията на успешната родна продукция.

Сред признанията до момента са Голямата награда „Кристален глобус“ за най-добър филм, наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева. Както и наградата от екуменическото жури за отстояване на християнските и морални ценности – МФФ Карлови Вари 2023.

Стефан Командарев от своя страна е автор и на седем значими и награждавани документални филма. Член е и на Европейската филмова академия.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.