Сигнализирай!

Швейцарските ледници са загубили 10% от обема си за две години

Gospodari.com
Gospodari.com
28.09.2023 г.
22
0

Продължават лошите новини за климата и бъдещето на единствената планета, на която можем да живеем - швейцарските ледници са загубили 10% от обема си за две години. Това сочат нови данни, цитирани от The Guardian.

Учени са установили, че изменението на климата, причинено от изгарянето на изкопаеми горива, е причината за необичайно горещите лета и зими с много малко количество сняг. Именно те са причинили ускоряващото се топене. Обемът, загубен през горещите лета на 2022 и 2023 г., е същият като този между 1960 и 1990 г.

Учените вече намират микропластмаса дори в облаците

Анализът на Швейцарската академия на науките сочи, че 4% от общия обем на ледниците в страната е изчезнал тази година. Това е вторият най-голям годишен спад в историята. Най-големият спад беше през 2022 г. - 6 на сто.

Експертите са спрели да измерват леда на някои ледници, тъй като по същество не е останал такъв. Мониторингът на ледниците в Швейцария (Glamos), който наблюдава 176 ледника, наскоро спря измерванията на ледника St Annafirn в централния швейцарски кантон Ури. Причината е, че той почти се е стопил.

Повече за проблема

Матиас Хъс, ръководител на Glamos, коментира: „Просто ни остана малко мъртъв лед. Това е комбинация от изменението на климата, което прави такива екстремни събития по-вероятни, и много лошата комбинация от метеорологични крайности. Ако продължим с този темп… всяка година ще отбелязваме подобни резултати.“

Той посочва, че малките ледници изчезват бързо поради скоростта на загуба на лед. За да спре Швейцария да губи леда си, вредните емисии трябва да бъдат спрени. Но дори светът да успее да запази глобалното затопляне до 1,5 по Целзий над прединдустриалните нива, само една трета от обема на ледниците в Швейцария ще може да остане.

Това означава, че „всички малки ледници така или иначе ще изчезнат, а големите ледници ще бъдат много по-малки“. Но така поне „ще има малко лед в най-високите райони на Алпите и някои ледници, които можем да покажем на нашите внуци“.

Скъпи прители, опазването на климата и планетата Земя е отговорност на всеки един от нас. Старайте се да бъдете информирани за начините, по които можете да намалите отпечатъка си върху околната среда - ще се удивите колко малко усилия са нужни, за да направим живота на всички нас по-добър!

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.