Сигнализирай!

Руският патриарх Кирил: Българските власти са сатанисти!

Gospodari.com
Gospodari.com
05.10.2023 г.
7
0

Руският патриарх Кирил: Българските власти са сатанисти! Тази негова реакция дойде в отговор на изгонването заради "заплаха за националната сигурност" на архимандрит Васиан и още двама души от подворието на Руската православна църква в София. Вчера отделът за външни църковни връзки на Московската патриаршия публикува съобщение-обръщение по повод отговора, който патриарх Кирил изпрати след изказването на българския патриарх Неофит по повод руския храм в София.

Москва взе важно решение за Руската църква

В текста се говори за "полицейски действия на българските власти", довели до затваряне на храма. Но отново никъде не е посочено изрично кой е затворил църквата. Сградата, която Москва смята за своя собственост. Решението за експулсирането е представено като "унизителни и дискриминационни мерки с очевидна цел да нанесат ущърб на дружеските отношения между братските народи и църквите сестри". Както и "неприятелски и несправедлив акт" на държавните власти.

В края на съобщението се споменава, че руският патриарх изразява "увереност, че политическите сили, зад които стои врагът на рода човешки няма да успеят да разрушат вековните връзки на любов и братство во Христе. Лежащи в основата на сътрудничеството между Руската и Българската православни църкви". А с "врагът на рода човешки" в църковните среди е наричан Сатаната. За първоизточник на този израз е сочена глава 13 от Евангелие от Матея. Там е описана притча, разказана от Исус Христос:

"Друга притча им предложи Той, като каза: царството небесно прилича на човек, посеял добро семе на нивата си;
и когато човеците спяха, дойде врагът му и посея между житото плевели, па си отиде;
а когато израсте злакът и даде плод, тогава се появиха и плевелите.
И като дойдоха слугите на стопанина, рекоха му: господарю, нали добро семе посея на нивата си? Откъде са, прочее, в нея тия плевели?
А той им рече: враг човек е сторил това." (...)
врагът пък, който ги пося, е дяволът"

Вярата като мотив за войната

Още около Великден през 2022 г. руски свещеници започнаха открито да говорят, че руската агресия срещу Украйна била за защита на християнството. Телевизионният водещ протоиерей Андрей Ткачов заяви в навечерието на Пасха, че "руският свят екзистенциално противостои на злото и на антихристиянската цивилизация на Запада".

Популярен във Воронеж свещеник Генадий Заридзе (през 2015 г. Владимир Путин лично се срещна с него в църквата му на Рождество) каза на погребението на убит в Украйна 20-годишен руски войник, че там се води война с нацистите, създадени от американските транснационални корпорации за възцаряване на Антихриста на земята.

Бившият свещеник Иоан Бурдин обясни за изданието "Москоу таймс", че такива хора има и в обкръжението на патриарх Кирил. "Значителен брой свещеници изповядват крайно десни. Ако не и черносотнически и антисемитски възгледи. Те, като всички останали, гледат правителствени телевизионни канали, предавания за това как американците са измислили коронавируса и повтарят това на хората в проповедите си". Той не изключва, че крайно консервативната позиция в Руската православна църква може да се дължи на факта, че сред свещениците има много бивши военни.

По-късно самият патриарх започна да използва такива сравнения. Говорейки, че свещениците "са на първа линия" на фронта. А държавата "отстоява ценностите, които издигат преграда срещу движението към края на времената под властта на Антихриста".

В молитвеници, раздавани в руската армия, Путин е наречен архистратиг, предводител на небесното воинство. Приравняван е с Архангел Михаил, който е главният от четиримата старозаветни архангели. Главен пазител на Небесното царство. Главен страж на Божия закон, който преди Второто пришествие ще поведе небесните армии срещу Антихриста. И ще ги победи.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.