Сигнализирай!

Наводнението в Либия разкри останки от древен град (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
09.10.2023 г.
6
0

Наводнението в Либия, което взе хиляди жертви миналия месец, разкри археологически останки от древен град, показва репортаж на NOVA.

Първоначално бедствието повреди и руините в древногръцкия град Кирена в планините наблизо. След като отнася пръстта и камъните обаче, под тях се показва друга конструкция.

"На 11 септември бурята Даниел удари град Шахат. Наводнението разкри нов обект - воден канал, който според мен датира от римската епоха. Този обект се счита за уникално откритие за града и вече е включен в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.", споделя Адел Буфжра, представител на местния отдел за антики.

останки от древногръцкия град Кирена

10 000 са изчезнали след наводненията в Либия (видео)

Според него, въпреки че досегашните щети са незначителни, на по-късен етап може да окажат по-сериозни. Наводнението може да е допринесло за свличане на земни маси, което впоследствие да причини срутването на някой от паметниците.

"В момента земята е пълна с вода. Открити са съвременни тунели - подобни на водните канали. Надявам се, че не са нанесени никакви щети и също прогнозата ми да се окаже погрешна. За съжаление съм почти сигурен, че една от тези забележителности ще се срути поради прекомерната подземна вода през зимата.", разказва той.

Учени заявиха, че изменението на климата е причинило огромното количество дъждове, което се изля над Кирена. Селището е било гръцка колония и един от основните градове на древния елински свят. Днес е един от петте обекта на световното наследство на ЮНЕСКО в Либия.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.