Сигнализирай!

Шеф на Административен съд е изнудван от висш магистрат чрез "списъка на Рашков"

Gospodari.com
Gospodari.com
07.01.2024 г.
19
0

Шеф на Административен съд е изнудван от висш магистрат чрез "списъка на Рашков", разкрива Bird.bg.

Отправяни са предупреждения за оттегляне от конкурс за съдия във Върховния административен съд (ВАС) и опити за саморазправа. Това разказва бившият председател на Административен съд София-град (АССГ) – съдия Радостин Радков. Коментарът му е по повод на факта, че името му фигурира в “Списъка на Рашков” с магистрати, които не са декларирали имоти и сметки зад граница.

По думите му той е бил поставен в този списък без основания, вероятно злонамерено, за да се попречи на кариерното му развитие и да бъде “санкциониран”, защото не удовлетворявал желанията на овластени лица, докато е бил начело на АССГ.

Извън конкретния казус, думите на Радостин Радков свидетелстват за тежка намеса на овластени лица, вероятно представители на изпълнителната и законодателната власти, във функционирането на съда и в кадровата политика на Висшия съдебен съвет (ВСС). Радков посочва, че въпросният списък в много от случаите е средство за натиск и инструмент. С него магистратите са държани в подчинение.

От тайния списък на Бойко Рашков: Ето кои са съдиите със сметки и имоти зад граница

Той подчертава, че освен магистрите – нарушители, които са попаднали в този списък има още две категории. Първата били “наши хора”, които имат имоти и сметки в чужбина, подлежащи на деклариране, които не са декларирани. Но тези магистрати удобно са били “пропуснати”, когато е бил изготвян списъка. Третата категория са били лица, изпълнили задълженията си по Закона за съдебната власт (ЗСВ). Те са вкарани в този списък, за да бъдат репресирани поради една или друга причина.

Бойко Рашков

Бившият шеф на АССГ Радков е декларирал имот в Гърция – къща с двор в Аспровалта, още през 2015 г

Оказва се, че съдия Радков е направил собствено проучване във връзка със “списъка на Рашков”. Той е наречен от негови колеги “онзи списък”.

"Списъкът беше изготвен, ако не се лъжа, когато главен прокурор беше Сотир Цацаров. Но може би да е било и по времето на Иван Гешев, не помня. Във връзка с вашето твърдение, че фигурирам в такъв списък ми бяха извършени поредица от проверки. Зная за този списък и нямам имот, който е недеклариран. Аз има имот в чужбина, който е деклариран веднага – в сроковете, в които трябва да бъде деклариран.

Не е някаква тайна какво имам и какво нямам, то фигурира в имуществената ми декларация. Имотът ми е малък двор с малка къща в Аспровалта – Северна Гърция. Придобит е 2014 г., средствата по сделката са преведени по банков път. Изцяло. В срока, в който съм длъжен по ЗСВ да го декларирам, тоест на следващата година, аз съм го декларирал. Доказателство за това е декларацията ми. Тя съществува на сайта на Сметната палата тогава. Отделно от това, в деня на сделката имотът е деклариран пред гръцките фискални власти. Данъците му се плащат всяка година. Отделно, това е декларирано пред НАП в България.", говори Радков.

За разлика от много свои колеги, Радков счита, че във връзка с този списък има множество нередности

"Много интересно е защо в списък на магистрати, които не са декларирали сметки и имоти в чужбина има лица, които не отговарят на критериите – визирам себе си. Лично мен този въпрос ме вълнува от години, но за съжаление нямам ресурси, за да си отговоря.", казва той.

"Не зная другите имена в списъка. Но понеже на мен ми бяха извършвани проверки от прокуратура и от НАП и през цялото време се твърдеше, че проверките са във връзка с този списък, който така и не съм го видял с очите си, приемаме, че такъв списък има.

Свързвам го с това, че тези проверки, при мен продължиха почти 3 години. Много интересно съвпаднаха с момент, в който бях заявил участие в конкурс за Върховния административен съд. Много интересно съвпаднаха с този период и поредица от журналистически публикации, които се основаваха пак на този същия списък. Даже един ваш колега с телевизионно предаване направи 3-4 предавания за моя сметка, с подобни твърдения. Без много да се постарае да изясни фактите, както вие ме питате сега.", разказва Радков.

Той ясно декларира вътрешното си убеждение, че е бил “вкаран” в “списъка с магистрати с цел да му бъде упражнен натиск. Поради факта, че е бил административен ръководител на АССГ в рамките на два мандата.

"Преживях пълна данъчна ревизия, която приключи без установяване на несъответствия от моя страна в приходите ми и в разходите ми. Въпреки това поради грешката или недобросъвестността на лицето, изготвило списъка, или на лицата поръчали списъка съм принуден да обяснявам, че това не е така.", заявява съдията.

Магистратът разкри крайно смущаващ детайл около начина, по който е бил “употребяван” този списък

Вероятно неслучайно наречен от друг съдия “онзи списък” от ВСС, а вероятно и от “тримата големи” в съдебната власт.

"Ще си позволя да ви кажа нещо допълнително, което не съм казвал в хода на тези проверки на никой. Висш магистрат, ама като казвам висш – много висш магистрат, от най-висшите магистрати, който вече не в системата, ми каза следното във връзка с този списък и участието ми тогава в конкурса за съдия във ВАС.

Каза ми “колега най-приятелски те съветвам да се оттеглиш от този конкурс и да не участваш в него, за да си спестиш проблемите, които тепърва започват. А те ще бъдат много и в най-скоро време ще ги разбереш. Най-лекият от тези проблеми ще бъде данъчна ревизия на семейството ти. Аз не си оттеглих документите.

Не се оттеглих от този конкурс и буквално месец след това ми връчиха заповед за ревизия и последваха всички останали неща. Включително и от ясно по-ясно, не бях класиран в този конкурс. Без комисията, която извършва класирането да излезе с ясно становище, по формалните критерии на закона, защо аз не съм класиран.

При положение, че бях участника с най-дълъг професионален стаж, че бях участника с най-малко отменени съдебни актове и с най-висок процент, като качество на съдебната си дейност. При положение, че по него време бях председател на най-големия административен съд и съм носил на гърба си тази нелека тежест.

Все някакви професионални постижения, които в друга ситуация биха били плюс за кандидат като мен, но ето, аз ви казвам, че не бях класиран и се случи точно това, което ми каза този колега. И ако някога този разговор между вас и мен стане публично достояние, най-вероятно този колега ще се разпознае. Ако има желание може да излезе и да каже “аз съм човекът, който казах това нещо на Радостин Радков.”, разказва той.

От думите на Радостин Радков може да бъде изведено обосновано предположение кой го е посъветвал да се оттегли от конкурса за съдия във ВАС

Името не е посочено от Радков, но ИВСС може, а и трябва да го разкрие, след като той твърди, че е бил обект на натиск в качеството си на административен ръководител на АССГ от овластено лице. Като опосредствано потвърждение на думите на Радков можем да приемем факта, че срещу сегашния административен ръководител на АССГ – Добромир Андреев имаше сигнал, че се е опитал да се намеси в работата на свои колеги по решаването на конкретен казус.

Съдиите Антоанета Аргирова и Таня Жилова ясно заявиха, че е ставало дума за “ходатайстване” от стана на Андреев и за “изискване на определен резултат”. Радков обаче отрича да прави паралел с този казус.

Отвъд казуса със “списъка“ Радостин Радков практически алармира за един много по-сериозен проблем. Съдията дава да се разбере, че той и колегите му са обект на систематичен натиск от страна овластени лица. Явно част от административните ръководители и редовите съдии се поддават на този натиск. Вероятно, за да си гарантират спокойствие, кариерно развитие, финансов просперитет или пък всичко това на куп.

Думите на Радков потвърждават индиректно тезите на много съдии и дори прокурори в последните две години. Те алармират за тежка намеса на политическата власт в работата на съда и прокуратурата. Остава отворен въпросът дали “списъкът на Рашков“ е бил изготвен от Сотир Цацаров или по-малко вероятно от Иван Гешев, за да бъдат манипулирани конкретни магистрати или просто е бил съставен в изпълнение на служебните им задължения.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.