Сигнализирай!

Отново удължават забраната за износ на инсулин у нас (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
27.02.2024 г.
16
0

Отново удължават забраната за износ на инсулин у нас. Диапазонът ще нарасне с още 1 месец - от 1-ви до 31-ви март. Това обяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Забраниха износа на инсулинови медикаменти

"Драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена", заяви здравният министър проф. Христо Хинков, който коментира сигналите за липсващи инсулинови лекарства в аптечната мрежа на много места в страната.

Зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов подчерта, че ведомството системно, регулярно и много задълбочено следи проблемите и процесите в българския фармацевтичен пазар. „Всяко едно решение, което вземаме, е основано на данни, проверки и доказателства. Освен това във втората половина на всеки месец правим тематични проверки с колегите от ИАЛ и РЗИ – по аптеките в различните региони какво липсва, какво има и къде точно има недостиг. От началото на годината, за месец януари има подадени сигнала три сигнала за липсващ инсулин, в Стара Загора и Плевен. За февруари сигналите са само два – в Перник и от Пловдивско”, обяви той.

снимка: NOVA

По думите му до 23 февруари резултатите показват, че в страната има три инсулинови продукта, които са „със забавяне, отказ или нерегулирани доставки в две трети от всички области”. „Тоест като цяло можем да обобщим, че голямата част от основните инсулинови продукти са налични в достатъчни количества. Това е доказано от броя на сигналите, които сме получили през изминалия месец”, подчерта Гетов.

И допълни: "За други 5 инсулинови препарата също се наблюдават нерегулярни доставки. Данните за всички останали лекарства са пренебрежимо малки".

Коментарът на "Господарите"

Припомняме, че за пореден път животоспасяващото лекарство се намира трудно от нуждаещите се диабетици. Проблемът започна още от лятото на 2022 година когато стана ясно, че медикаменти за хора с диабет тип 2 се използват за отслабване, защото подобряват контрола на захарната болест. За съжаление, модата продължава и води до животозастрашаващи последствия - и за желаещия да отслабне, и за болния от диабет, който има нужда от тях. Надяваме се проблемът да бъде разрешен скоро, защото очевидно забраната за износ не помага изцяло!

Важно лекарство за диабетици се изкупува в аптеките като средство за отслабване (видео)

МЗ даде важно обещание за болните от диабет (РЕПОРТАЖ)

Видео: NOVA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.