Сигнализирай!

Путин готви евентуална широкомащабна война срещу НАТО

Gospodari.com
Gospodari.com
27.02.2024 г.
19
0

Путин готви евентуална широкомащабна война срещу НАТО, твърди американски мозъчен тръст. В понеделник руският президент Владимир Путин е подписал два указа, с които официално се възстановяват Ленинградският и Московският военен окръг. Така се консолидират основните усилия за преустройство на руската армия. Възстановяването на Ленинградския и Московския военен окръг обслужва двояка цел, смятат от Института за изследване на войната. Едновременно да се консолидира контролът върху военните операции в Украйна и да се направят нужните приготовления за възможна бъдеща широкомащабна война срещу страните от НАТО, предаде Укринформ, цитирана от БТА.

С указа на Путин окончателно се закрива Западният военен окръг.

Той бе създаден от руското Министерство на отбраната през 2010 г. чрез сливането на Московския и Ленинградския военен окръг. Според анализаторите от американския мозъчен тръст това е признак за подготовка за възможна бъдеща широкомащабна война срещу НАТО.

ЕК обяви, че няма решение в ЕС за изпращане на войски в Украйна

Преди Западният военен окръг покриваше пограничните райони със Североизточна Украйна, Беларус и балтийските държави. В стратегически план това раздвояваше вниманието на Окръга между руските военни действия в Украйна след пълномащабното нахлуване през 2022 г. и противодействието на страните от НАТО. Затова повторното разделяне на Западният военен окръг на Московски и Ленинградски военен окръг е пряко решение на този въпрос. Ленинградски военен окръг ще преминава по североизточната граница на Алианса. Московският пък ще граничи със Североизточна Украйна и Полша. Това ще позволи на Русия да разположи войски срещу страните от НАТО. Също и да оптимизира командването и контрола на силите си във войната в Украйна.

Преди това Путин каза, че създаването на Ленинградски военен окръг е необходимо с оглед на присъединяването на Финландия към Алианса през 2023 г. Това се приема като сигнал за очевидно намерение от страна на Кремъл да позиционира войските си срещу страните от Северноатлантическия договор.

В понеделник руският президент подписа указ "За военноадминистративното деление". Така в Русия се появяват Московски и Ленинградски военен окръг. Временно окупираните територии на Украйна ще "влязат" в състава на Южния военен окръг, отбелязва Укринформ.

Военни окръзи с център Москва и Санкт Петербург съществуваха до 2010 г. В края на 2022 г., при представянето на план за реформа в армията, министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви намерение те да бъдат възстановени.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.