Сигнализирай!

Ето колко български зрители са гледали номинираните за "Оскар" филми

Gospodari.com
Gospodari.com
09.03.2024 г.
9
0

Ето колко български зрители са гледали номинираните за "Оскар" филми. "Опенхаймер" се нареди сред един от най-гледаните филми на 2023 г. в световен мащаб с приходи от малко над 950 млн. долара. Премиерата на "Опенхаймер" бе на 21 юли. Според обобщените данни от киносалоните биографичната продукция на Нолан се нарежда на трето място сред най-гледаните филми в България през 2023 г. Той е гледан от 202 492 зрители и има 2 519 883 лв. от билетите за периода от края на юли до декември. Пред него се нареждат само "Аватар 2" и "Бързи и яростни 10".

Другата част от феномена "Барбихаймер" е на четвърто място.

Близо 213 хил. души са избрали да гледат "Барби" на Грета Гъруиг и са донесли приходи 2 356 773 лв. Филмът спечели над 1 млрд. долара в световен мащаб. Интересът в България към него обаче не беше толкова голям, пише Дневник.

Ето кой филм получи най-много номинации за “Оскар”

Снимка: iStock

Сред другите номинирани за "Оскар" филми, които в момента са достъпни в кината, са "Клети създания" и "Анатомия на едно падане".

Филмът на Йоргос Лантимос бе излъчен в България още през 2023 г. на фестивалите "Синелибри" и "Киномания". Официално тръгна по кината в средата на януари 2024 г. За около месец до средата на февруари продукцията с Ема Стоун е привлякла малко над 24 хил. зрители. Те са донесли приходи от малко над 320 хил. лв. "Анатомия на едно падане" също бе излъчен в рамките на "Киномания", а в началото на февруари беше пуснат по кината. До средата на месеца филмът на Жюстин Трие е привлякъл интереса на малко над 600 души. Регистрирал е приходи от близо 8 хил. лв.

Премиерата на "Убийците на цветната луна", който е с продължителност от три часа и половина, бе на 20 октомври 2023 г. За малко повече от месец на екран филмът на Скорсезе е привлякъл над 31 хил. зрители. Приходите от билети са над 417 хил. лв.

"Зоната на интерес" на Джонатан Глейзър - един от най-коментираните филми за "Холокоста" от изминалата година, тръгна премиерно в кината на 8 март. Все още няма данни за зрители и приходи.

Филмът "Минали животи", който също е претендент за "Оскар" и преди седмици спечели голямата награда "Независим дух", засега не е излъчван в България. Неговата премиера в кината предстои в края на март. "Заседнали" на Александър Пейн също не е излъчван в българските киносалони. Част е от програмата на предстоящия "София филм фест", който започва на 13 март.

Снимка: iStock

"Маестро" с участието на Брадли Купър е продукция на "Нетфликс". Разпространява се в стрийминг платформата, но няма данни от колко зрители в България е гледана продукцията.

Единственият филм от претендентите за "Оскар", който не е бил излъчван в кината в България и засега няма данни да се планират прожекции, е "Американска литература".

Най-престижните отличия в киното ще бъдат раздадени на 10 март, а за фаворит е сочен "Опенхаймер" на Кристофър Нолан. Биографичната драма за "бащата на атомната бомба" спечели както "Златен глобус", така и призовете на гилдиите на продуцентите и актьорите.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.