Сигнализирай!

Бивша съветска република призна Палестина за независима държава

Gospodari.com
Gospodari.com
21.06.2024 г.
15
0

Бивша съветска република призна Палестина за независима държава. Армения се присъедини към страните, които подкрепят независимостта на палестинския народ.

"Потвърждавайки своя ангажимент към международното право и принципите на равенство, суверенитет и мирно съвместно съществуване на народите, Армения признава Държавата Палестина", съобщи външното министерство.

"Република Армения е искрено заинтересована от установяване на мир и стабилност в Близкия изток, от установяване на трайно помирение между еврейския и палестинския народ, на различни международни платформи ние винаги сме се застъпвали за мирно и всеобхватно уреждане на палестинския въпрос, принцип на две държави за разрешаване на израелско-палестинския конфликт". Това допълниха от ведомството.

Снимка: iStock

Арменското правителство е на мнение, че "това е единственият начин да се гарантира, че палестинците и израелците могат да реализират своите законни стремежи".

Вече няколко европейски страни признаха Палестина за независима държава. Сред тях са Малта, Кипър, Чехия и Словакия, Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС. Очаква се и други европейски държави да предприемат подобни стъпки.

Няколко страни от ЕС са напът да признаят държавата Палестина

Норвегия ще признае Палестина за независима държава

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.