Сигнализирай!

Въпреки нежеланието на ГЕРБ и ДПС, отново създадоха комисия за Нотариуса и Пепи Еврото

Gospodari.com
Gospodari.com
03.07.2024 г.
10
0

Депутатите ще създадат отново Временна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства около дейността на Мартин Божанов - Нотариуса, бившия следовател Петьо Петров-Еврото и съществува ли нерегламентирано влияние в съдебната система.

Проектът на решение е внесен от парламентарната група на ПП-ДБ.

При гласуването 115 бяха "за", като 66 от 69 представители на ГЕРБ-СДС гласуваха "против", както и цялата парламентарна група на ДПС. Девет души се въздържаха.

Източник: БТА / youtube

Ранни отпускари: Комисията за “Нотариуса” отмени поредно заседание

"Ясна заявка от ГЕРБ и ДПС, че скритите зависимости и злоупотреби в съдебната система ще се прикриват. Вместо да се осветяват, преследват и ограничават.", коментира във Facebook Божидар Божанов от ПП-ДБ.

В състава на комисията влизат Георги Георгиев, Тервел Георгиев и Маноил Манев от ГЕРБ-СДС, Хамид Хамид, Ертен Аниса и Цветан Енчев от ДПС. От ПП-ДБ предложиха Надежда Йорданова, Бойко Рашков и Лена Бориславова. ПП-ДБ номинира Надежда Йорданова за председател на комисията. "Възраждане" номинира Златан Златанов, Ивайло Чорбов, Виолета Карпачева, те номинираха Златан Златанов за председател.

От БСП предложиха Мая Димитрова, Красимир Йорданов и Иван Петков. ИТН предложи Павела Митова, Петя Димитрова и Ивайло Костадинов. От "Величие" излъчиха Юлияна Матеева, Красимира Катинчарова и Росица Калинова.

Депутатите обаче не успяха да изберат председател на комисията. Поради това председателят на Народното събрание ще определя председателстващ заседанието преди всяко заседание на всяка комисия.

Според мотивите на вносителите на решението, през последните години българското публичното пространство е наситено с множество сигнали за неправомерно влияние в съдебната система, протекции от страна на магистрати и заплахи срещу магистрати, физически лица и представители на юридически лица.

Ярки свидетелства за това поругаване на върховенството на правото са случаите около дейността на Мартин Божанов - по прякор “Нотариуса”, показно разстрелян в началото на годината. И на бившия следовател Петьо Петров - по прякор “Еврото”, придобил публична известност след разследването на Антикорупционния фонд “Осемте джуджета”.

На фона на това, въпреки данни за извършени престъпления, включително от длъжностни лица в правосъдната система, компетентните институции - Висшият съдебен съвет, Инспекторатът на ВСС, главният прокурор и МВР бездействат с години. В предишния парламент също имаше временна комисия “Нотариуса”. Въпреки че от нея нямаше много смисъл, публично бяха повдигнати множество въпроси, отговори на които се дължат на цялото общество.

Поради липса на политическа воля заседанията на комисията често нямаха кворум, включително заключителното заседание на 30 април 2024 г. На него трябваше да се гласува докладът за разкритията на комисията.

Явно за ГЕРБ и ДПС всичко е "пито-платено" и нещата са вече ясни около убийството на Мартин Божанов, изчезването на Петьо Петров, както и тяхната дългогодишна дейност. Надяваме се поне от тази комисия да има някакъв смисъл. А не отново всичко да бъде заметено и забравено под килима.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.