Сигнализирай!

Рязък скок на телефонните измами – откраднати са 1,4 млн. лв. от началото на годината

Gospodari.com
Gospodari.com
Вчера
295
0

Рязък скок на телефонните измами – откраднати са 1,4 млн. лв. от началото на годината. Това стана ясно от участие на Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" в 'Национална полиция", по Нова телевизия, пише Сега. По думите ѝ отначалото на годината до края на месец август са извършени общо 188 измами, коетое двойно увеличениеот предходната година.

"Трябва хората да проверят дали телефонният номер е на техен близък или роднина. Има приложения, през които може да се провери. Измамниците стават все по-изобретателни", предупреди Падинкова. 

Според нея освен обаждания на стационарни номера, все по-често се извършват такива на мобилен телефон. Тя посочи, че това позволява на измамниците да карат жертвите си да „обикалят” различни места. Разказа за случай с жена от Шумен, която е пътувала до няколко града, преди да предаде парите на лъжците.

В същото време в понеделник стана известно, че полицаи от Хасково са предотвратили  ало измама за 16 000 лв. Мъж е задържан като съпричастен в измамата.

 

На 27 септември е подаден сигнал, че мъж, представил се за лекар, позвънил на стационарния телефон на 85-годишна хасковлийка. По схемата, че неин роднина се нуждае от спешна операции на краката, мнимият доктор ѝ поискал парични средства. Възрастната жена събрала наличнитеси 16 000 лева и ги предала на входа на дома си на улица "Старапланина". След като разбрала, че е въведена в заблуждение, сигнализиралав полицията.

В хода на оперативните действия полицаите задържали мъж от джебелското село Добринци. Той направил самопризнания и върнал с протокол откраднатите пари. Мярката му на задържане е до 24 часа по образуваното досъдебно производство.

Коментарът на „Господарите“

Явно това престъпление все още е успешен „бизнес“ у нас, след като печалбите надхвърлят милион само за девет месеца. Очевидно все още има възрастни хора, до които информацията за подобни ало измами „по сценарий“ не е достигнала. Говорете с възрастните си родители, баби и дядовци и им обяснете, че това може да бъде измама. При подобни обаждания най-добре е да се свържат със своите близки или да подадат сигнал на телефон 112. 

Надяваме се все повече такива „бизнесмени“ да попадат зад решетките.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.