Сигнализирай!

Светът се сбогува с легендарния баскетболист Дикембе Мутомбо

Gospodari.com
Gospodari.com
Днес
415
0

Баскетболният свят е в траур, след като на 30-ти септември стана ясно, че легендата Дикембе Мутомбо е починал от мозъчен тумор на 58-годишна възраст. Той бе диагностициран с болестта през 2022 г., предава BBC.

"Съкрушен съм да науча за кончината на моя скъп приятел и баскетболист от Залата на славата Дикембе Мутомбо. Той беше не само страхотен баскетболист, който можеше да защитава коша като елитен блокировач на изстрели, но и невероятен човек с чисто златно сърце", написа Меджик Джонсън.

"Дикембе Мутомбо беше невероятен баскетболист - един от най-добрите блокировачи и защитници на всички времена. Но той също така вдъхнови цяло поколение млади хора в Африка, а работата му като първия глобален посланик на НБА промени начина, по който спортистите мислят за въздействието си извън паркета. Мишел и аз мислим за семейството на Дикембе и за всички, които го познаваха и обичаха", бе посланието от бившия президент на САЩ Барак Обама.

Уволнението на Тен Хаг ще излезе солено на Юнайтед

Бил и Хилъри Клинтън също почетоха легендарния баскетболист.

"Истински гигант във всяко едно отношение, присъствието на Дикембе се усещаше далеч извън баскетболното игрище. Влиянието му като един от най-великите защитници в историята на играта беше неоспоримо, но това, което наистина го отличаваше, беше сърцето му, честността му и неуморната му отдаденост да насърчава другите", написа Скоти Пипън.

През 1991 г. Денвър Нъгетс избира Мутомбо под номер 4 в драфта на НБА. По време на кариерата си в лигата той играе за шест отбора - Денвър, Атланта Хоукс, Филаделфия 76-ърс, Ню Джърси Нетс, Ню Йорк Никс и Хюстън Рокетс.

Видео: ESPN

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.