Сигнализирай!

Factcheck: Не България е страната с най-плодородни земи в света

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 1 час
72
0

Factcheck: Не България е страната с най-плодородни земи в света. Страната ни дори не е сред първите 10 държави с най-много черноземи почви, подчертава Василена Доткова в коментара си. 

През летните месеци във Фейсбук отново се разпространиха публикации, в които се твърди, че България е страната с най-много плодородни земи и че в нея се намират 3% от 5-те процента най-плодородни земи на планетата. Екипът на Factcheck.bg вече e опровергавал тези твърдения, които се срещат в различни социални мрежи още от 2020 г.

 

Проверката ни показа, че те тръгват от публикация от 2020 г. в профил, чийто автор признава, че сам е създал текста с цитираните данни. Той твърди, че е чул информацията за плодородните почви на България в предаване по National Geographic. Eкипът ни не успя да открие информация за подобно предаване, нито за проучване на National Geographic по темата, за каквото се говори в споделяните публикации.

 

Посочените в публикацията числа са твърде големи, за да може такова количество „плодородни земи“ да се намира в България. Още преди две години изчисленията ни показаха, че 3% от 5% от земеделските земи в света биха надвишили площта на цялата земя със селскостопанско предназначение в България, в това число и планинските пасища и пустеещите терени. Процентите в твърдението не могат да бъдат удовлетворени дори ако в сметката се включат и българските гори, част от които също се намират върху почви с високо качество.

 

В почвознанието под плодородие се разбира способността на почвата да осигурява необходимите условия за живот и развитие на растенията, а именно вода, въздух, светлина, топлина, да няма прояви на болести и неприятели, да не присъстват замърсители и други вредни вещества, които имат токсично въздействие върху растенията и микроорганизмите. 

 

Продуктивността е основната характеристика, по която учените определят качеството на почвите. Макар и плодородна по общите критерии, една почва може да не е еднакво продуктивна при всички климатични условия и всеки вид употреба. Освен това продуктивността на почвите не е гарантирано постоянна величина. Тя може да намалее в резултат на процеси като ерозия, вкисляване, алкализация, засоляване, замърсяване, загуба на хумус, уплътняване и запечатване, прекомерна експлоатация и загуба на биологично разнообразие. Фактори за деградацията на почвите могат да бъдат интензивното земеделие, урбанизацията, както и климатичните промени. В Европейския съюз деградацията на почвите се оценява на 50 милиарда евро годишно.

 

В световен мащаб като най-плодородни могат да се определят черноземите и техните аналози в други класификационни системи като молисолите в САЩ. България действително се отличава с голямо почвено разнообразие и богатство на почви с високи качества. Площта на черноземите в страната е около 2,3 милиона хектара или около 21% от цялата ѝ територия. Разпространени са основно в Дунавската равнина, Добруджа и Лудогорието. Само около 70-80% от тях са обработваеми земи, останалите са гори и пасища.

По данни на Организацията по прехрана и земеделие, общата площ на черноземите в света е около 230 милиона хектара, като най-голяма част от тях са концентрирани в умерените зони на Северното полукълбо, но се срещат и в Южна Америка. България не попада сред първите десет държави с най-много чернозем. На челни позиции по този показател са Русия, Казахстан, Китай и Аржентина.

 

Въпреки относително високата концентрация на черноземи в България, страната ни не е на първо място по техния дял от общата ѝ територия. Най-високият процентен дял на тези почви е в Украйна, където те заемат близо 60% от международно признатата й територия, а в Казахстан са 40%. В България делът на черноземите е 21%, а много близо след нас се нарежда Русия, при която около 19% от територията е заета от този вид почви.

 

Проверено

България не е страната с най-много плодородни земи в света. Изчисленията показват, че площта на земите, за която се говори в публикациите, значително надхвърля тази на всички селскостопански земи в България, в това число планинските пасища и пустеещите терени. България действително е богата на плодородни почви, но не е сред първите 10 държави с най-много черноземи. Най-голяма площ с този тип почви има в Русия, а Украйна е страната с най-висок дял на черноземите от общата ѝ територия.

 

 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.