Сигнализирай!

Над 30 години помещенията за тестове на редки заболявания в "Майчин дом" чакат обновяване (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 3 часа
359
0

Над 30 години помещенията за тестове на редки заболявания в "Майчин дом" чакат обновяване. Това е мястото за диагностика на повече от 120 редки генетични заболявания, разказва NOVA

Шефът на "Майчин дом" бе изпран, изсушен и изгладен от новата антикорупционна комисия

Историята на лабораторията започва да се пише през 70-те години на миналия век, изглежда обаче, че е спряла да се пише още тогава.  „При тези условия, те не са се променили откакто съм тук, откакто и моите колеги са тук доста повече години”, разказва Надежда Янева от сектор „ДНК анализ” в НГЛ, СБАЛАГ „Майчин дом”

„Аз съм поне от 35 години тук и сме със старото си оборудване. Тя не е ремонтирана на практика никога”, казва проф. Алексей Савов, началник на Национална генетична лаборатория, СБАЛАГ „Майчин дом”.


Годишно в лабораторията се изследват около 100 хиляди пациенти. Пробите се правят на фона на олющената мазилка, която понякога пада зад гърба на специалистите. „Случва се, но не е нещо, което да ни навреди сериозно физически, въпросът е, че това не отговаря на условията за добра лабораторна практика”, допълва проф. Савов. 

„Определено имаме проблеми със съхраняване на нещата, защото и на пробите, хладилниците и фризерите са напълно пълни, нямаме и място къде да ги слагаме, изобщо комплексни са нещата”, посочва още Янева.

От Здравното министерство все още нямат отговор дали ще има промяна в условията на лабораториите. „Вече има разписано, че лабораториите ще извършват масов неонатален скрининг за спинална мускулна атрофия, муковисцидоза, вродени имунодефизцити. Тези средства за предвидени, но преди това трябва да създадем условия”, добавя проф. Савов.

Коментарът на “Господарите”

Не сме изненадани, че над 30 години не се намират пари за обновяването на една от най-важните лаборатории в България. Все пак доказано милиони отиват в чужди джобове. Припомняме, че д-р Елена Георгиева разкри пред репортера ни Виктория Симеонова злоупотреби с огромни суми в „Майчин дом“. Скандали тресат най-голямата АГ болница в страната вече близо година, но наказани няма. И днес директорът продължава да работи паралелно на няколко места, а възнагражденията му са огромни. Подробности за дейността на ръководството разказа пред камерата ни д-р Елена Георгиева, която беше началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение:

Медик от “Майчин дом” разкрива злоупотреби за милиони, наказани няма (РЕПОРТАЖ)

Разговаряхме лично и с проф. Костов! Директорът на “Майчин дом” се сблъска с въпросите на Виктория Симеонова. И този сблъсък никак не му хареса. Пред камерата ни професор Костов отрече да получава най-високото възнаграждение на болничен директор в страната. Нямал и договор за работа извън “Майчин дом”. Неверни според него са твърденията и за частната практика. Но така и не получихме нито един отговор с факти какви са верните твърдения. Видимо бързаше да се скрие от въпросите ни, макар че документите говорят повече от красноречиво:

Директорът на “Майчин дом” се сблъска с въпросите на “Господарите” (РЕПОРТАЖ)

Въпреки всички изнесени факти и прокурорските проверки преизбраха директора на "Майчин дом" (РЕПОРТАЖ)

Докато съществуват подобни управници, промяна никога няма да има! Време е за промяна! Настояваме Здравното министерство да свърши работата си! 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.