Сигнализирай!

Бреговете на островите Сан Бернардо постепенно изчезват (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 3 часа
173
0

Бреговете на островите Сан Бернардо постепенно изчезват. Местни екоактивисти и жители призовават за незабавни мерки. Покачването на морското равнище застрашава домовете и начина им на живот, пише NOVA.

Себастиан Мартинес, жител на остров Санта Круз, строи нова къща за семейството си, специално проектирана да устои на настъпващите приливи. Издигната на колове и подсилена с бетонни стени, къщата трябва да "оцелее" след постоянните наводнения. Проблем, който преди се е появявал само през дъждовния сезон, разказва Voice of America. На този малък остров с площ от едва един хектар живеят около 600 души. Докато строи дома си, Мартинес се тревожи дали всичко това ще оцелее, когато синът му порасне.

Учените са притеснени от оголените скали в Андите (видео)

Нивото на морето се покачва все по-бързо и се ускорява с всяка изминала година“, казва океанографът Рафаел Торес Пара. 

В опит да спре ерозията, местният активист Адриан Карабальо е засадил 1400 мангрови фиданки на два от островите през последната година. Мангровите корени действат като естествени бариери, предпазващи острова от вятъра и вълните. „Мангровите гори помагат да намалят въздействието на прибоя“, обяснява Карабальо. „Но ако вълните ги счупят и ударят острова, ще бъдем засегнати", допълва той. 

Мартинес настоява местните власти в Картахена да укрепят инфраструктурата на острова, за да защитят общността от заплахите, свързани с покачващото се морско равнище.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.