Сигнализирай!

Почина легендарният музикант Кирил Маричков

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 3 часа
7763
0

Почина легендарният музикант Кирил Маричков. Музикантът е претърпял инцидент в село Селановци, където е трябвало е да има концерт. 80-годишният Маричков е издъхнал в линейката напът за болницата, предаде NOVA. Той си отиде на 79-годишна възраст.

Кирил Маричков е роден на 30 октомври 1944 г. Той беше певец, музикант и композитор, най-известен с работата си в рок групата „Щурците“.

Първите стъпки на Маричков на музикалното поприще са рок формацията „Бъндараците“. Там свири на бас китара, а през 1967 г., след като групата се разделя, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават "Щурците".

Най-големите си успехи като музикант и изпълнител Кирил Маричков постига именно с тази група. "Щурците" е създадена през 1967 г., а името ѝе избрано след конкурс в радио-предаване. Първоначално младитемузиканти свирят кавър-версии или композиции наутвърдени поп композитори, нопостепенно се ориентират къмизграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие рокендрол, хардроки прогресив рок.

Кирил Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор на своята група. В списъка на създадените от него песни са хитове като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Вълшебен цвят“. Щурците са един от съставите, наред с ФСБ, "Сигнал" и "Ахат", които могат да претендират за титлата „най-влиятелна българска рок група на 20 век“.

Поклон пред паметта му!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.