Сигнализирай!

Шефове са пилеели пари на държавно дружество за бижута, парфюми и козметика

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
130
0

Финансова инспекция на АДФИ освети голямо разхищение на представителните разходи в едно от държавните дружества към икономическото министерство – „Национална компания индустриални зони“. Години наред членовете на борда на директорите са пръскали пари за лични и луксозни покупки, представяйки ги неоснователно за представителни разходи. Купувани са златни изделия, парфюми, козметика, домашни потреби и посуда. Ограниченията за какво може да се отчитат представителни разходи са нарушавани масово. При някои членове на директорския борд почти цялата полагаема се сума е разходвана неправомерно.

Това показва финансова инспекция на НКИЗ ЕАД, публикувана от АДФИ вчера. АДФИ вече е длъжна да публикува докладите от инспекциите със съответната защита на лична информация и други защитени данни като търговска тайна.

АДФИ е проверила за законосъобразност отчетените представителни разходи в дружеството за периода юни, 2019 – юли, 2023 г. Агенцията е анализирала тези харчове по две линии – представителни разходи по партидата на самото дружество и представителни разходи по личните партиди на отделните членове на директорския борд. През този период в борда на директорите са минали общо 17 души, като са изследвани представителните на всеки един от тях. 

При почти всички са открити драстични нарушения, като най-сериозните като сума са при изпълнителния директор. 

Името и позицията не са посочени, но от документа става ясно, че изпълнителният директор е имал право според вътрешните правила на най-високи представителни разходи – 12 000 лв. на година през 2019, увеличени на следващата година на 18 000 лв.

Единственият член на борда на директорите с натрупана толкова голяма сума за представителни е лице, отчело за изследвания период 72 477 лв. В този период изпълнителен директор почти без прекъсване е Антоанета Иванова – Барес. Инспекторите установяват, че 48 298 лв. от цялата сума са неправомерно похарчени за разходи, които не се признават за представителни. Правилникът за прилагане на закона за ДДС признава за представителни цели разходи за посрещане, престой и изпращане на гости и делегации, нощувки, консумация на храна и напитки, организиране на делови срещи, тържества, развлекателни мероприятия екскурзии. Вместо това изпълнителният директор е отчел разходи от рода на облекла и обувки, бижута, златни изделия, парфюми, козметика, очила, домашни потреби, ваучери и др.

Подобни недопустими разходи са отчели и много от членовете на борда на директорите, като към разходите за дрехи и обувки е добавено и гориво.

При лице, отчело 18 309 лв. представителни разходи, 9672 лв. са отчетени за дрехи, обувки, диоптрични очила и гориво. Има членове на борда, при които нарушението се доближава до 100%. Така човек, получил 7 407 лв. за представителни нужди, е успял да изразходва неправомерно 7026 лв. от тях. Лице, получило 5002,64 лв., е изразходвало абсолютно цялата сума в разрез с правилата – за гориво. В борда има и двама членове, които почти нямат нарушение – човек, получил 2071 лв., и втори член с представителни разходи в размер на 2469 лв., от които не са му признати само 13 лв. – лятна течност за чистачки.

Неправомерно са изразходвани и средства по партидата на самото дружество.

. За представителните разходи на името на фирма директорският борд не е приел никакъв лимит. Проверката е установила, че над 40% от отчетените 143 762 лв. представителни разходи на фирмата са проблемни. 50 586 лв. се оказали неправилно осчетоводени разходи за рекламни материали, 14 109 лв. са платени отново за разни непозволени покупки – облекло и обувки, уреди за затопляне на храна, люлка, шезлонг, вауери за магазин за обувки, медали и т.н. За 4194 лв. от тази сума давността е изтекла и не може да се предяви имуществена отговорност, се изтъква в доклада на АДФИ.

По-голямата част от неправомерно изразходваните представителни суми са били доброволно внесени по време на инспекцията – 109 220 лв. За 11 575 лв. е ангажирана пълна имуществена отговорност. Проверка в търговския регистър показва, че НКИЗ е излязла през 2022 г. на печалба в размер на 11.5 млн. лв., като сериозна част от приходите са дошли от продажба на имоти и права за тях.

Постоянната смяна на екипите в министерствата, на управите на държавните фирми и новият караул в местната власт не са повлияли благоприятно на спазването на закона за обществените поръчки, закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор и останалото свързано законодателство. Само в рамките на третото тримесечие – от юли до септември, които не са толкова натоварени покрай отпуските, АДФИ е установило 220 нарушения и е съставило 180 акта за административни нарушения. Проблемите са констатирани при 146 финансови инспекции и проверки. Анализирани са 243 обществени поръчки и 516 договора за изпълнение. От началото на годината до края на септември констатираните от финансовите инспектори нарушения са 1048.

Прегледът на видовете нарушения, констатирани в предходните месеци, показва, че при НКИЗ има рецидив. Това е един от възложителите с най-много нередности в доклада за второто тримесечие на годината. Установени са общо 62 нарушения и са издадени 55 акта за административни нарушения.

С много нарушения и интересно развитие на отношенията с хазната е и бившият кмет на община Силистра Юлиян Найденов. Той е следвало да плати лични глоби за констатирани нарушения, но вместо това дал сумата 9 527 лв. от касата на общината. Нарушението е установено в хода на повторна инспекция. Много сериозна вреда бе установена в община Елин Пелин – в размер на 482 223 лв. за неизпълнени дейности, по които предоставените аванси не са възстановени на общината. Дейностите са извършвани в периода 2004-2015 г. и давностният срок е изтекъл.

Явно директорите са смятали, че похарчените средства са били личен бонус за добре свършена работа. Надяваме се поне проверката да доведе до санкции и наказания.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.