Сигнализирай!

„Вие един за друг сте никой“: ЛГБТ семейство чужденци съди България в Страсбург

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 12 часа
3011
0

„Вие един за друг сте никой“: ЛГБТ семейство чужденци съди България в Страсбург. Постановлението е на българския съд по отношение на правата на ЛГБТ-семейство между руснак и беларус, което иска убежище в България, съобщи Газета.ру, цитиран от Сега.

Андрей е от Беларус, Алексей от Русия. Те са семейство, преди 10 години са регистрирали брака си в Дания. Живеели в Москва. Алексей е работил в независима медия, Андрей се е занимавал с дизайн и керамика. След като Русия нападна Украйна Алексей започва да получава заплахи. Да останат в Русия става прекалено опасно. Семейството пристига в България. 

Европейските държави ще трябва да признават правната промяна на пола, когато е направена в друга страна от блока

Алексей получава статут на бежанец, а на Андрей е отказано. България не признава еднополовите бакове и основната причина за отказа е, че "вие един за друг сте никой". Щом е така, рисковете за Алексей не се отнасят за Андрей. А щом за Андрей не е безопасно в Русия, да върви в Беларус. Там няма бойни действия, значи е безопасно. Но в Беларус Андрей е участвал през 2020 г. в протести в Минск и това е проблем. 

Но двамата не се отказват. Те са подали вече жалба в Европейския съд за правата на човека: България нарушава правото на семейството да живее заедно. Сега гадаят дали Европейският съд ще изпревари българските власти, които трябва да екстрадират Андрей.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.