Сигнализирай!

"Грийнпийс" обяви шокиращи факти за ТЕЦ "Марица изток 2"

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
228
0

"Грийнпийс" обяви шокиращи факти за ТЕЦ "Марица изток 2". Енергийният мастодонт поглъща колосални суми под формата на държавни помощи, разкрива анализ на "Грийнпийс - България". По изчисления на природозащитната организация цената, на която централата се поддържа на командно дишане, е 2.6 млрд. лева. Калкулациите се основават на годишните финансови отчети на дружеството за периода 2019-2023 г., пише Сега.

С намаляващо производство и без никакви реформи държавната въглищна ТЕЦ се задъхва икономически и разчита на непазарни мерки за оцеляването си.

Държавната помощ идва основно от два източника, поясняват експертите на "Грийнпийс". Първият "канал" минава през отпускане на заем от компанията майка - Българския енергиен холдинг. После БЕХ "отписва" заема - вместо да си получи обратно отпуснатите 600 млн. лева, със сумата се увеличава капиталът на ТЕЦ "Марица изток 2.

Другата форма на подпомагане е свързана с продажбата на електроенергия за регулирания пазар (вкл. разполагаема мощност, студен резерв, балансираща енергия, честотно регулиране и др.). Общественият доставчик НЕК е задължен да изкупува скъпия въглищен ток на ТЕЦ „Марица изток 2" по силата на заповеди на министъра на енергетиката. Това "спасяване" струва към 2 млрд. лева, посочват от организацията

"Въглищните централи вече успяват да излязат на печалба само в периоди на кризи, когато на цялото общество – и граждани, и бизнес – се налага да оцелява. Такъв „пир по време на чума" не може да бъде основание за поддържане на статуквото на всяка цена и отказ от реформи. Ролята на ТЕЦ „Марица изток 2" в българската енергийна система вече е различна – предимно сезонна и с ограничен капацитет. Очакваме политиките на държавата да отразят реалността, вместо илюзорни обещания за въглищна енергетика отвъд 2030 г.", коментира Меглена Антонова, директор на „Грийнпийс" – България. 

Финансовите затруднения не са единственият проблем на ТЕЦ „Марица изток 2". Предстои Върховният административен съд да прецени дали държавната централа може да продължи да трови въздуха ( тя превишава нормите за серен диоксид близо два пъти, а за живак над четири пъти). През 2019 г. „Грийнпийс" – България" и Екологично сдружение „За Земята" заведоха дело, което стигна до разглеждане във Върховния административен съд.

Това дело е ключово, защото през март 2023 г. Съдът на Европейския съюз се произнесе, че ТЕЦ „Марица изток 2" не може да работи, погазвайки екологичните изисквания. Съобразявайки се с решението на Съда на ЕС през пролетта тази година Административният съд в Стара Загора отмени разрешителното за свръхзамърсяване на ТЕЦ „Марица изток 2". Въглищната централа и Изпълнителната агенция по околна среда обжалваха решението пред Върховния административен съд. Развръзката на петгодишната съдебна сага само ще подчертае спешната нужда от реформи в енергетиката.

Междувременно стана ясно, че развръзката се отлага. На вчерашното си заседание ВАС е решил да върне служебно делото в Стара Загора за поправяне на "технически грешки", съобщи Mediapool.  Става дума за дребни "лапсуси" - например вместо "средно денонощна" в първоинстанционния акт пише "среднонощна“. Председател на състава на ВАС, проявил чувствителност към правописните грешки, е съдия Любомир Гайдов, спряган за фаворит за нов шеф на Върховния административен съд.

Според Меглена Антонова "съдът се страхува да вземе решение".

ТЕЦ “Марица изток 2″ е в топ 10 на най-големите замърсители в Европа. За сметка на това пък приходите ѝ се увеличават до 4 млрд. лв по данни за тази година. Това е така, тъй като тя е част от схемата за търговия с емисии въглероден диоксид (ETS) в Европа.

Заплахи към активисти срещу замърсяването от ТЕЦ “Брикел” (РЕПОРТАЖ)

Гъст черен дим се извива от комин на ТЕЦ “Русе-Изток” (видео)

ТЕЦ “Брикел” отново бълва черен дим, няма кой да спре замърсяването (видео)

ТЕЦ ,,Бобов дол” с окончателно потвърдена санкция

“Пелетигейт”: Фирма, свързана с Делян Добрев, е получавала значителни суми от ТЕЦ „Марица 3“ за фиктивни доставки на биомаса (видео)

Крайно време е държавата да се заеме сериозно с този проблем и да използва усвояваните средства за обновяването на съоръженията. Така поне може да се намали отпечатъка, който тежката индустрия оставя.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.