Сигнализирай!

Най-после изследванията с ЯМР не са лукс, а практика

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 1 час
465
0

Най-после изследванията с ЯМР не са лукс, а практика, след като НЗОК улесни финансирането им. За първите осем месеца на годината здравната каса е платила 53 671 такива изследвания в извънболничната помощ - почти толкова, колкото за цялата 2023 г. Това показва статистика, предоставена от институцията на в.Сега.

Достъпът до специализираното изследване бе облекчен в началото на годината, като се премахна разрешителният режим. Дотогава се изискваше специалистите в извънболничната помощ да пишат молба до НЗОК, тя да одобри и да върне направлението и чак тогава да се назначи образното изследване. В резултат на тази тежка процедура и чакането с месеци, 90% от тези изследвания се плащаха от пациента. Сега разрешението от НЗОК отпадна, поради което ЯМР просто се назначава от специалистите. Така значително се увеличава възможността тежки заболявания да се открият много по-рано и пациентът да бъде насочен за лечение още в най-ранния стадий на болестта, коментираха тогава от касата.

Докато миналата година само в четири месеца общият брой на платените от НЗОК изследвания с ЯМР надхвърля 5000, след облекченията тази година няма нито един месец с по-малко от 6100, а в два месеца даже надхвърлят 8000, като през юли достигат 8135. За първите осем месеца на годината направените изследвания са с 54% повече, в сравнение със същия период на 2023 г., като трябва да се отбележи, че облекченият достъп не влезе в сила от януари, а от по-късно.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.