Сигнализирай!

Русия е възстановила стара съветска лаборатория за изпитания на биологични оръжия

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
339
0

Русия е възстановила стара съветска лаборатория за изпитания на биологични оръжия. По време на нахлуването в Украйна Русия твърдеше без доказателства, че там работят тайни американски биологични лаборатории и дори подаде официална жалба в ООН през юни 2022 г. Всъщност месец по-рано във военното градче Сергиев Посад-6 самата тя започва изграждането на биологична лаборатория с максимална степен на защита - на мястото, където по съветско време са разработвани биологични оръжия.

Вестник Washington Post е анализирал сателитни снимки от май 2022 г., които показват как се реконструира старата съветска лаборатория и се строят 10 нови сгради с обща площ над 23 хиляди квадратни метра.

Някои от тях имат признаци на биологични лаборатории, предназначени за работа с особено опасни патогени. За това говорят по-специално оформлението, подземната инфраструктура, повишените мерки за сигурност, неголямата собствена електроцентрала и т.н. В допълнение в четири от сградите е инсталирано необичайно много вентилационно оборудване, което по правило се използва при лаборатории с висока степен на защита, пише Mediapool.

Според Майкъл Дуитсман от Центъра "Джеймс Мартин“ за проблемите на неразпространението по време на съветската епоха лабораториите в Сергиев Посад-6, работещи за създаване на оръжия от вируси, подобни на Ебола, са имали "много надеждна система за обработка на въздуха“, която не е позволявала на патогените да излязат навън.

През април 2024 г. военният ръководител на лабораторията Сергей Борисевич в интервю за вестник "Красная звезда“ нарече обекта "основа на системата за биологична защита на страната“. По думите му той е предназначен за създаване на медицински средства за защита на войските и населението от биологични оръжия, които могат да бъдат използвани от враговете на Русия, включително чужди държави и терористични групи. Между другото той обоснова необходимостта от такова съоръжение пак с непотвърдената информация за американско-украинската програма за създаване на биологично оръжие.

По сателитните изображения не може да се съди дали Русия планира да разработва нападателни биологични оръжия, обяснили пред вестника представители на западни разузнавания и експерти по биозащита. Лаборатория, оборудвана за изследване на смъртоносния вирус Ебола с цел разработване на ваксина, външно може да изглежда като такава, в която се провеждат изследвания за използването на вируса като оръжие.

Но в същото време Андрю Уебър, който преди това е работил в Пентагона по въпросите на неразпространението на оръжия за масово унищожение и през 90-те години на миналия век подробно е изучавал тайните съветски биологични лаборатории, е загрижен за решението на Москва да провежда нови изследвания в обект на Министерството на отбраната, разположено на тайно място, известно с работата си по биологически оръжия в съветската епоха. "Модернизацията съответства на историческата роля, която този охраняван, свръхсекретен военен обект играеше в разработването на вирусни оръжия“, казва пред изданието Уебър, който сега работи в Съвета по стратегическите рискове.

Путин открито заплашва Запада с ядрени оръжия, добавя той: "Но доколкото те никога няма да признаят, че имат биологически оръжия, то разказът за тези обекти е начин за изпращане на сигнал. Тънък намек: "Хей, ето какво имаме. И не си мислете, че няма да го използваме“.

Путин пак заплаши с ядрени оръжия (видео)

Сергиев Посад-6 е един от само трите военни обекта, в които Русия така и никога не е допуснала международни експерти през 90-те години. Анализатори от американското разузнаване смятат, че там вероятно все още се съхраняват замразени колекции от вируси, които са били изследвани и тествани през съветската епоха. "Руската федерация не е ликвидирала съветската програма, а продължава да я развива“, се казва в изявление, изпратено от Държавния департамент до ООН през 2022 г.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.