Сигнализирай!

Кои партии станаха неволни "донори" на гласове на МЕЧ и "Величие"?

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
1166
0

След последните резултати от ЦИК по всичко личи, че партията на Радостин Василев – МЕЧ – влиза в 51-ото Народно събрание. По-несигурно е положението на "Величие". "Алфа рисърч", "Тренд" и "Маркет линкс" твърдят, че политическата формация остава под чертата. Само според "Галъп Интернешънал Болкан" "Величие" преминава 4-процентната бариера. В изчисленията на социолозите обаче не е отчетен вотът от чужбина. Все още е възможно и двете формации да получат парламентарно представяне. според Mediapool.

Според данните на "Алфа рисърч" МЕЧ получава 6% подкрепа от избирателите, които на предходния вот са дали гласа си за "Величие". 2% от доскорошните симпатизанти на партията на Слави Трифонов (ИТН) също са се преориентирали към МЕЧ. Партията на Радостин Василев е привлякла 1% подкрепа от избиратели на ГЕРБ и също толкова от гласоподаватели, подкрепили през юни ПП-ДБ.

"Величие" успява да задържи 74% от гласувалите за партията на предишния вот. 2 на сто от вота за партията идва от хора, които традиционно подкрепят "Възраждане". Същият е и процентът (2%) на избирателите, които на днешните избори са гласували за "Величие", а на предходни - за "Има такъв народ“(ИТН). Отливът на подкрепа от ГЕРБ и "Продължаваме промяната – Демократична България" в полза на "Величие" е малко по-малък - по 1 на сто.

От всички, гласували за ГЕРБ, на 9 юни 92% са повторили избора си. 2% са дали гласа си за "ДПС - Ново начало", а по 1% отлив се отчита към "Възраждане", БСП, ИТН, "Величие" и "Алианс за права и свободи" на Доган.

Лоялни на "Продължаваме промяната - Демократична България" са останали 88% от подкрепилите коалицията на предходните избори. 3% от избирателите на ПП-ДБ този път са предпочели ГЕРБ, а 2% - "Има такъв народ". По 1 на сто от гласувалите за ПП-ДБ сега са се преориентирали към "Възраждане", "Величие", БСП и "Меч".

"Възраждане" е запазила 87% от електората си от изборите на 9 юни. Партията на Костадин Костадинов обаче е дала 3% от доскорошните си избиратели на ГЕРБ, и по 2% на БСП и "Величие".

При Левицата (БСП) се наблюдава чувствителен отлив на избиратели (16% по-малко, отколкото на предходните избори). Най-много от гласоподавателите, които са се преориентирали – 4%, сега са предпочели "Възраждане", а 3 на сто - ПП-ДБ. 2% от бившите избиратели на БСП сега са избрали ГЕРБ.

За "Има такъв народ" сега са гласували 78% от избирателите на партията на предходните избори през юни. 5% от доскорошните симпатизанти на партията на Слави Трифонов са преминали към ГЕРБ, 3 на сто - към "Възраждане", по 2% - към ПП-ДБ, "ДПС - Ново начало", БСП, "Величие" и "Меч".

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.