<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=138527" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нинова запод...

Орбан поиска САЩ да преговарят с Русия за войната в Украйна

24 Юли 2022
0 584

Унгарският премиер Виктор Орбан поиска Русия и САЩ да започнат мирни преговори за прекратяване на войната в Украйна, пише Свободна Европа. Той каза, че Киев не може да победи Москва и критикува европейските санкции срещу Русия, които по думите му вредят на държавите членки на ЕС.

“Само преговори между Русия и САЩ могат да сложат край на конфликта, защото Русия иска гаранции за сигурността си”, каза Орбан в реч на 23 юли в Румъния.

Украйна губи до 30 военни на ден, заяви Зеленски

Над 10 000 украински войници са загинали от началото на войната

САЩ и съюзниците им участваха в продължили месеци разговори с Русия преди непредизвиканата ѝ военна агресия срещу Украйна. По време на преговорите бяха обсъждани притесненията на Москва за сигурността ѝ, но това не попречи на президента на Русия Владимир Путин да нареди нахлуване на армията му в Украйна.

Унгарският премиер Виктор Орбан поддържа близки връзки с режима в Москва и често заема по отношение на Русия позиции, различаващи се от тези на останалите държави от Европейския съюз (ЕС).

Пример е политиката на правителството на Орбан по отношение на зависимостта от руския природен газ. Европейската комисия представи план за подготовка, в случай че Русия спре доставките на газ за страните от блока. В същото време унгарският външен министър посети Москва, за да поиска да купи от Русия още природен газ.

Будапеща подкрепи въвеждането на санкциите на ЕС срещу Русия след началото на войната в Украйна.

Орбан обаче поиска изключение от петролното ембарго и блокираше приемането му докато исканията му не бяха изпълнени.

По време на речта си в Румъния в събота Орбан подчерта, че европейските държави също страдат от санкциите срещу Русия и поиска блокът да преосмисли стратегията си по отношение на Русия и войната в Украйна. Според него ЕС “не трябва да застава на страната на украинците, а да се позиционира” между Киев и Москва.

Какво включва европейският пакет „шест и половина“ санкции срещу Москва (видео)

Орбан поиска САЩ да преговарят с Русия за войната в Украйна

“Санкциите на ЕС няма да променят развитието на войната”, каза Орбан и добави, че “украинците няма да излязат победители” във войната заради “асиметричното превъзходство” на руската армия.

През последните дни Украйна предпие контраофанзива срещу руската армия, окупирала южния град Херсон. Западни разузнавателни агенции и анализатори отбелязват минималния напредък на Русия през последните месеци и големите загуби, които Москва понася. Според Киев важна причина за успехите на украинската армия срещу руските сили е военната помощ, която Украйна получава от Запада.

Ракетните удари на Москва срещу населени места в Украйна далеч от фронтовата линия обаче зачестиха през последните седмици. Атаките взимат десетки цивилни жертви.

Унгария е сред най-зависимите от руски природен газ държави в ЕС и получава около 85% от доставките си от руската държавна компания “Газпром”. Заради повишаването на цените правителството на Орбан беше принудено да премахне тавана на цените на газа и електроенергията за домакинствата.

Таванът на цените беше едно от основните обещания на Орбан, които му помогнаха да бъде преизбран през 2014 г. и през април тази година, когато спечели четвърти пореден мандат като премиер.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Орбан поиска САЩ да преговарят с Русия за войната в Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции