<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=139714" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: САЩ предупре...

Пелоси обеща подкрепа на Тайван, Китай привика посланика на САЩ заради посещението

03 Август 2022
0 212

Пелоси обеща подкрепа на Тайван, Китай привика посланика на САЩ заради посещението.

То бе окачествено от Пекин като заплаха за мира и стабилността в региона, предава Dir.bg, цитирайки световните агенции.

Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ пристигна снощи в Тайван на необявено, но очаквано от мнозина посещение. Това е първата визита в Тайван на американски политик от такъв ранг от 25 години насам.

Нанси Пелоси пристигна в Малайзия, Китай започна нови военни учения край Тайван

Заместник-министърът на външните работи на Китай Се Фън е посочил, че Вашингтон трябва да спре да провокира и да подкрепя силите за независимост на острова. Той е окачествил посещението на Пелоси като “шокираща” стъпка и е предупредил, че тя ще има “изключително сериозни последствия”.

Вчера страната обяви военни учения с бойни стрелби в шест зони около Тайван от 4 до 7 август. Китайските власти са забранили на кораби и самолети да влизат в посочените райони заради бойните стрелби. Три от шестте зони се припокриват с водите, които администрацията на Тайван смята за свои териториални води.

Китай отново се закани на САЩ, ако Нанси Пелоси посети Тайван

В същото време Русия също реагира негативно срещу посещениието на Пелоси в Тайван. Москва разглежда посещението на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ в Тайван като явна провокация.

Негативна реакция към визитата са изразили още Северна Корея, Куба, Венецуаела и Никарагуа.

Пелоси обеща подкрепа на Тайван, Китай привика посланика на САЩ заради посещението

Източник: Dir.bg

Видео: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции