<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145310" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте първи к...

Повече от 30 души загинаха по време на протестите в Иран

23 Септември 2022
2 113

Повече от 30 души загинаха по време на протестите в Иран, пише в.Сега. Това е заключението на правозащитни организации в страната. Според иранската държавна телевизия загиналите са 17 души.

Безредиците започнаха след смъртта на младата жена, която беше задържана от т.нар. „нравствена полиция“, защото не носеше хиджаб.

Днес САЩ обявиха, че включват „нравствената полиция“ в черния си списък със санкции. Според американското финансово министерство тази организация е отговорна за смъртта на Амини.

Повече от 30 души загинаха по време на протестите в Иран

Хиляди протестират в Иран вече четири дни след смъртта на млада жена, арестувана от “моралната полиция”

“Махса Амини беше смела жена, чиято смърт в ареста на полицията по въпросите на обществения морал беше поредният акт на бруталност от страна на силите за сигурност на иранския режим срещу собствения му народ”, заяви министърът на финансите Джанет Йелън. “Осъждаме този безсъвестен акт по най-категоричен начин и призоваваме иранското правителство да прекрати насилието срещу жени и продължаващите жестоки репресии срещу свободата на изразяване и събрания”, каза Йелън в изявление.

По-рано днес германският министър на външните работи Аналена Бербок осъди “бруталното нападение” срещу иранци, които протестират срещу смъртта на младата кюрдка Махса Амини.

“Ние сме на страната на смелите жени в Иран”, заяви Бербок пред репортери в кулоарите на Общото събрание на ООН. И допълни: “Бруталното нападение срещу смелите жени в Иран е и нападение срещу човечеството.”

Повече от 30 души загинаха по време на протестите в Иран

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции