<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133223" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Премиерът на...

Премиерът на РСМ обвини българската историческа комисия, че политизира работата си

11 Юни 2022
0 1060

Премиерът на РСМ обвини българската историческа комисия, че политизира работата си.

В интервю за “Ал Джазира” Димитър Ковачевски обяснява, че ясната цел на Република Северна Македония е старт на преговори с Европейския съюз.

„Ако и този път има вето, то ще бъде продължение на ветото на предишното българско правителство, но заложник на разширяването на ЕС, освен нашата страна, е съседната Албания. Това трябва да е ясно за всички страни членки на ЕС и затова Брюксел трябва да отвори възможно най-скоро преговорния процес за Северна Македония и Албания”, каза Ковачевски.

Кирил Петков: България има три ясни изисквания по темата за Северна Македония (видео)

Ковачевски: Посещението на българската делегация в Битоля разпали езика на омразата (видео)
Пътят на Северна Македония към ЕС

Премиерът е знаел, че пътят към ЕС няма да е лесен и никога не се е обвързвал с дати, за да не подгрява ненужно очаквания в Северна Македония и да няма и разочарования.

Попитан за твърденията на бившия президент на Северна Македония Бранко Цървенковски, че Договорът за приятелство с България не само не е затворил нито един въпрос, но е отворил кутията на Пандора, Ковачевски заяви, че в много отношения мненията им съвпадат, но и в много не съвпадат и Договорът с България е едно от тях.

От ИТН показаха бележка с „начертан“ от премиера план за Северна Македония (видео)

Ковачевски: За езика и идентичността нито се преговаря, нито ще се преговаря

“Договорът за приятелство с България е основата за решаване на проблемите с България. Съществуването на историческа комисия не е нещо ново, ние имаме такива историческа комисия и с Гърция, но в нейната работа няма проблем, защото историците не се занимават с политика, а водят исторически дебат. Ако българската историческа комисия не политизира работата си, а работи по темите от миналото, няма да има големи проблеми. Трябва да намерим решения с България, които да запазят достойнството на хората и институциите в двете държави”, обясни Ковачевски.

Той смята, че Северна Македония е изпълнила всички условия за започване на преговори, което е потвърдено от четири последователни положителни доклада на Европейската комисия.

“Нашето законодателство е хармонизирано над 45% с европейското. Ако погледнем анализа на страните, които от 10 години преговарят с ЕС много ясно ще се види, че в някои глави Северна Македония е по-напреднала от тях, а ние все още не сме започнали преговори. Имаме напълно хармонизирана с ЕС външна политика и от тази гледна точка решението зависи само от страните членки на ЕС и правителството на България”, допълни Ковачевски.

Защо германският канцлер идва в България

Премиерът на РСМ обвини българската историческа комисия, че политизира работата си
Димитър Ковачевски се срещна с Олаф Шолц

Междувременно преди първата си визита в България федералният канцлер на Германия Олаф Шолц посети Скопие, където бе посрещнат от премиера Димитър Ковачевски.

На съвместната пресконференция македонският премиер заяви, че България и Скопие водят интензивни разговори за решаване на спорните въпроси чрез външните си министерства, но към този момент няма постигнато приемливо решение за двете страни и в този смисъл няма общ документ, който да бъде представен на съответните институции.

Ковачевски отправи и упрек към България, че инструментализира темата я използва за вътрешнополитически и партийни интереси.

Преди да посети България и Скопие, Шолц започна своята обиколка от Косово и Сърбия. Две държави, които също имат нерешени двустранни спорове.

В Прищина Шолц призова за повече интензивност за осъществяване на реформите,  но и заяви, че не може две държави, които искат да бъдат членове на Европейския съюз, да не се признават взаимно.

В Сърбия германският канцлер призова страната за включване в европейските санкциите, насочени към Русия.

Федералният канцлер на Германия Олаф Шолц идва на първа визита в България. Посещението му е част от балканската му обиколка, чиито акценти са европейските перспективи на Западните Балкани и насърчаването на регионалното сътрудничество.

Шолц ще разговаря с премиера Кирил Петков, след което двамата ще дадат съвместна пресконференция. Президентът Румен Радев също ще приеме германският канцлер.

Източник: Dir.bg, bTV

Видео: bTV

Пред “Ал Джазира”: Премиерът на РСМ обвини българската историческа комисия, че политизира работата си

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции