<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133121" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кое е вярното...

Защо германският канцлер идва в България

10 Юни 2022
0 1791

Германският канцлер Олаф Шолц идва в София с една-единствена цел. Кирил Петков го знае и сигурно се досеща, че би могъл да поиска отплата. Отплата, която ще е от полза за всички българи. Дойче Веле пише повече по темата.

Кирил Петков: България има три ясни изисквания по темата за Северна Македония (видео)

Шолц идва, ИТН си отива. Дезертирането на Слави Трифонов от правителствената коалиция може би случайно съвпадна с посещенията на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи и на германския канцлер Олаф Шолц. Това съвпадение по време всъщност изглежда по-скоро като причинно-следствена връзка, възникнала поради различните позиции за преговорите на ЕС със Северна Македония.

Целта е една: вдигане на ветото

Злонамерените го наричат “натиск”. Добронамерените – “посредничество за компромис”. Германският канцлер Олаф Шолц пристига за няколко часа в София очевидно с една-единствена цел. Тя е да помогне за вдигане на българското вето върху старта на присъединителните преговори на Северна Македония с ЕС. Разбира се, в официалния дневен ред ще присъстват и други теми, преди всичко войната на Русия срещу Украйна и проблемите, произтичащи от нея. Включително и енергийните.

На живо: “Продължаваме промяната” отговаря на Слави Трифонов (видео)

Защо германският канцлер идва в България

Коалиционният съвет се събира заради Северна Македония

Със събеседниците си в София канцлерът ще обсъжда най-вече възможностите да се излезе от сегашната задънена улица.

Както и дали планът, за който се говори като “френски” или пък “план Макрон”, действително може да бъде приемлив както за София, така и за Скопие. Вече беше съобщено за усилията на френския президент да се срещне със софийските лидери по този въпрос. Последният им телефонен контакт датира само отпреди няколко дни. Макар и второстепенно, в случая трябва да имаме предвид и обстоятелството, че германският канцлер Олаф Шолц навярно не би се радвал особено, ако френският план сработи без никакво видимо германско участие. Съвсем ясно го заявява заместник-говорителят на канцлерството Волфганг Бюхнер: “В центъра на пътуването ще бъдат европейската перспектива на страните от Западните Балкани и германският принос за подобряване на регионалното сътрудничество и за преодоляване на двустранните блокади”. (Обърнете специално внимание на изразите “германският принос” и “двустранните блокади”.)

Радев каза “не” на Макрон за Северна Македония (видео)

“План Макрон”

Но какво всъщност предвижда т.нар. “план Макрон”? Френският президент вероятно предлага пътна карта, която ще помогне на София и на Скопие да излязат от парализата, без да губят фасон. Например: след изрично споразумение с Европейския съвет България вдига блокадата още през този месец (в рамките на френското европредседателство), като Северна Македония се задължава по най-бързия начин да изпълни българските искания; в рамките на втората фаза, през есента Европейският съвет преценява дали българските условия са изпълнени от законодателната и изпълнителната власт в Скопие и при положителен резултат дава зелена светлина за преговори за еврочленство на Северна Македония.

Защо германският канцлер идва в България

Такъв сценарий има предимството, че ангажира Европейския съвет като честен арбитър. А София и Скопие трябва просто да демонстрират, че добрите им намерения не са само на думи. Разбира се, националистите в Северна Македония веднага ще скочат срещу “българския диктат” над техните конституция и суверенитет, а аналогичните им националисти в България – срещу опасността, че България “изпуска от ръцете си” инструмента за контрол. Но с повече здрави нерви и душевно спокойствие на националистическите писъци може да се издържи. Далеч по-сериозна е опасността от задълбочаване на разлома в правителствената коалиция в София и от окончателно втвърдяване на президентската позиция.

Радев разкритикува Петков за посещението му в Северна Македония (видео)

На този фон много е възможно правителството в София, особено след напускането на ИТН, отново да прехвърли горещия картоф към Народното събрание.

Така се случи с оръжейните доставки за Украйна (които, впрочем, също ще влязат в дневния ред на разговорите между Шолц и българския премиер Кирил Петков). Ако/когато това стане, в парламента решителна може да се окаже позицията на ГЕРБ и на ДПС. Тъкмо в този момент благоприятно въздействие върху двете опозиционни български партии могат да окажат техните “посестрими” от съответните европейски партийни семейства. И нека специално да си припомним за топлите връзки на ГЕРБ с германския ХДС, чийто нов председател Фридрих Мерц би могъл също да се намеси в опитите за излизане от блокадата. А и да поиска да разговаря с Бойко Борисов. Естествено, социалдемократът Олаф Шолц логично ще се застъпи за същото в контактите си с БСП и Корнелия Нинова. А и на разговора си с българския президент Румен Радев след срещата с Петков.

Има ли план Слави Трифонов и какъв е той?

Кирил Петков: ЕК ще преговаря от името на всички с "Газпром"

Петков отговори на Радев: Посещението ми в Северна Македония не е прибързано, а закъсняло (видео)

Какво би могъл да поиска Кирил Петков

Така отново се връщаме към посещението на германския канцлер в София. Всеки реалистично мислещ наблюдател веднага ще си зададе въпроса: “А нима София няма да поиска нищо като отплата за евентуалната си отстъпка?”. И всеки реалистично мислещ български министър-председател естествено ще го стори. Кирил Петков би могъл примерно да поиска от Германия съдействие за решаване на проблема с недостига на газ. Темата за енергийната сигурност присъства официално в дневния ред за срещата на четири очи. Българската консумация на газ е толкова нищожна в сравнение с германската, че политически Берлин с лекота може да помогне. А ако наесен и най-вече през зимата българските граждани получат възможността да се топлят с достатъчно, и то евтин газ, това ще помогне да се преодолеят фантомните болки и параноите, свързани с европреговорите на Северна Македония.

Външно министерство с остра позиция срещу президента на Северна Македония

И нека накрая все пак да си припомним още нещо. Началото на преговорите е едно. Приемането в ЕС – съвсем друго. Доказва го очевидният пример с Турция. Тя стартира преговорите за еврочленство през далечната 1999 година. И все още е на светлинни години от прием в ЕС.

Защо германският канцлер идва в България

Източник и снимки: Дойче Веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции