<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146430" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мобилизацият...

Приближени на Путин хвърлиха вината за пораженията в Украйна на руското командване

03 Октомври 2022
0 310

Приближени на Путин хвърлиха вината за пораженията в Украйна на руското командване. Това става ясно от анализ на Американския институт за изучаване на войната (ISW), цитиран от в. “Сега”.

Приближени на Путин хвърлиха вината за пораженията в Украйна на руското командване

Чеченският лидер Рамзан Кадиров и собственикът на частната армия “Вагнер” Евгений Пригожин побързаха да обяснят изтеглянето от ключовия град Лиман с критики към командването. Те пък косвено атакуват самия Путин, който е отговорен за решението не само да не укрепва Лиман, но и да се опита да го задържи на всяка цена.

Украинската армия влезе в стратегическия град Лиман, руските части отстъпват (видео)

Кадиров поиска командващият войските на Централния военен окръг генерал-полковник Александър Лапин да бъде уволнен и изпратен на фронта, за да изплати с кръв поражението в Лиман. Той посочи още, че причината за поражението е и в началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валери Герасимов. Пригожин подкрепи Кадиров в критиките към военното ръководство. А за руските генерали написа: „Всички тези мръсници – с автомати, боси на фронта“.

Отстъплението от донецкия град Лиман

Руското министерство на отбраната обяви, че изоставянето на Лиман е тактическо отстъпление поради заплаха от обкръжение. Командващият групата „Център“ и Централния военен окръг генерал-полковник Александър Лапин ръководи изтеглянето на войските.

Това не е първото изтегляне за Лапин – през март той даде заповед за изтегляне на руските войски от Суми и Чернигов след неуспешна атака. Но тези решения, макар и болезнени за руските власти в политически смисъл, не могат да се нарекат тотални провали. Лапин спасява войските, като ги изтегля от места, където ситуацията се е развила неуспешно. В Лиман повече от пет хиляди души можеше да бъдат обкръжени и обречени на унищожение или плен.

Мобилизацията срина рейтинга на Путин, след като руснаците осъзнаха, че са във война

Анализаторите смятат, че този натиск може скоро да бъде използван за пренареждане на висшето военно командване.

Приближени на Путин хвърлиха вината за пораженията в Украйна на руското командване

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции